ŠTA ĆE ODLUČITI ĐORĐA MELONI? Da li je kineska misija u Evropi bezuspešna

Novosti Onlajn

11. 05. 2023. u 07:42

ITALIJANSKA premijerka Đorđa Meloni izjavila je da Italija još nije donela odluku o napuštanju kineske inicijative "Pojas i put".

ШТА ЋЕ ОДЛУЧИТИ ЂОРЂА МЕЛОНИ? Да ли је кинеска мисија у Европи безуспешна

Foto: EPA

"Još nismo doneli odluku. Debata je otvorena", rekla je Melonijeva tokom posete Pragu, prenosi Rojters.

Ona je ponovila da se protivila učešću Italije u kineskoj inicijativi.

Nedavno je Rojters objavio da italijanska vlada najverovatnije od sledeće godine neće učestvovati u kineskoj inicijativi, ali da je potrebno još vremena kako bi se o toj temi razgovaralo sa Pekingom.

Sporazum o učešću u inicijativi "Pojas i put" ističe u martu 2024. godine i biće automatski produžen ako jedna strana ne obavesti drugu, bar tri meseca unapred, da se povlači iz sporazuma.

Iako sam sporazum nije doveo do dublje saradnje između Italije i Kine, analitičari upozoravaju da bi njegovo ukidanje dovelo do ekonomskih i diplomatskih reperkusija i pogoršanja italijansko-kineskih odnosa.

Italija se 2019. godine pridružila kineskoj inicijativi "Pojas i put", a tadašnji premijer Đuzepe Konte smatrao je da će ovaj sporazum pomoći posrnuloj italijanskoj privredi.

Italija je treći najveći uvoznik kineske robe u EU i četvrti najveći izvoznik robe u tu zemlju, posebno kada su u pitanju italijanski luksuzni brendovi. 

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE RUSA I KINEZA - Pogledajte letove iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave