U INAT AMERIČKOJ HEGEMONIJI: Predsednik Irana istorijskom posetom Siriji proslavlja pobedu

Đ. G.

01. 05. 2023. u 19:24

EBRAHIM Raisi će postati prvi iranski predsednik koji je posetio Siriju u više od decenije kada ove nedelje otputuje u Damask na razgovore koje je ambasador Teherana u Damasku rekao kao „prekretnicu “ u regionalnim odnosima.

У ИНАТ АМЕРИЧКОЈ ХЕГЕМОНИЈИ: Председник Ирана историјском посетом Сирији прославља победу

Foto Tanjug/AP

Dvodnevno putovanje u Damask će podstaći bliže veze između zaraćenih nacija koje se protive dominaciji Zapada u svetu, izjavio je u nedelju ambasador Hosein Akbari u intervjuu za iransku državnu novinsku agenciju IRNA, očigledno aludirajući na američku hegemonističku spoljnu politiku.

- Ovo putovanje neće biti od koristi samo Teheranu i Damasku, već je to veoma dobar događaj koji mogu da iskoriste i druge zemlje u regionu.

Tajming posete čini je još važnijom zbog promena koje se dešavaju u regionu, rekao je Akbari. Iran i Saudijska Arabija navodno planiraju da otvore ambasade u svojim zemljama u roku od nekoliko dana nakon što su se prošlog meseca dogovorili da normalizuju odnose prema sporazumu koji je posredovala Kina. U međuvremenu, neke arapske zemlje normalizuju odnose sa Damaskom nakon godina pridruživanja SAD u podršci pobunjeničkim borcima u neuspešnoj kampanji promene režima protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Ustanak u Siriji počeo je 2011. godine, izazvavši rat koji je ubio preko 500.000 ljudi i stvorio ogromnu izbegličku krizu. Asad je izašao kao pobednik, povrativši kontrolu nad većim delom svoje zemlje, uglavnom zahvaljujući vojnoj i ekonomskoj podršci Irana i Rusije. Iranski zvaničnici se nadaju da će uspeh inspirisati druge nacije koje se protive američkoj hegemoniji.

- Ovo putovanje može otvoriti prostor i poglavlje interakcije između zemalja koje se protive sistemu dominacije, posebno zemalja koje su u zoni sankcija i imaju zajedničke interese - rekao je Akbari. "Druge zemlje takođe mogu da ga koriste."

Mohamed Džamšidi, zamenik šefa kabineta predsednika Teherana za politička pitanja, rekao je da će Raisijevo putovanje u Siriju biti „proslava“ za takozvanu „osovinu otpora“. On je dodao: „Zapadna Azija je prošla kroz napet period geopolitičkih promena sa dva rezultata: pobedom Irana i neuspehom SAD.

General Kasem Sulejmani, iranski vojni komandant kojeg su ubile američke snage u januaru 2020, naučio je lidera svoje zemlje da je „uspešna diplomatija ukorenjena u tome da bude moćna na terenu“, rekao je Džamšidi.

Poslednji iranski predsednik koji je posetio Damask bio je Mahmud Ahmadinedžad, koji je otputovao u glavni grad Sirije 2010. godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju