RAT U UKRAJINI: Ukrajinska vojska se grupisala na istočnoj obali reke Dnjepar

Novosti onlajn

23. 04. 2023. u 07:28 >> 21:20

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini, dan 424.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинска војска се груписала на источној обали реке Дњепар

FOTO: AP/Tanjug

Ukrajinska vojska se grupisala na istočnoj obali reke Dnjepar 

Ukrajinska vojska grupisala se na istočnoj obali reke Dnjepar u blizini grada Herson, saopštio je danas Američki institut za ratne studije, citirajući ruske vojne blogere.

Utvrđivanje te oblasti mogao bi da bude prvi korak u pokušaju da se udalje Rusi sa pozicije odakle su granatirali i pucali na Herson, navodi "Gardijan".

Prepad ukrajinske vojske preko reke takođe bi mogao da označi prve probne korake ka pokretanju dugo očekivane prolećne ofanzive.

Portparol ukrajinske vojske za južni region odbila je da komentariše izveštaje da su ukrajinske trupe došle do obala reke.

Konašenkov: Ruske snage zauzele još dva područja na zapadu Artjomovska

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage zauzele još dve teritorije u Bahmutu, dok nastavljaju sa pokušajem da preuzmu punu kontrolu nad ovim gradom. 

- U pravcu Donjecka, jurišni timovi su oslobodili dva područja u zapadnim delovima Artjomovska (Bahmuta) u protekla 24 sata - rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Tas.

Konašenkov je naveo i da su u severnim i južnim delovima grada ruske vazdušno-desantne jedinice pružile pojačanje jurišnim timovima.

Bitka za Artjomovsk pretvorila se u jednu od najkrvavijih u ratu u Ukrajini. Traje već 14 meseci, a grad je skoro potpuno uništen artiljerijskim granatiranjem i uličnim borbama.

Rusija navodi da će joj zauzimanje Artjomovska omogućiti dalje ofanzive na istoku Ukrajine.

Kijev odbacuje pozive na mirovne pregovore

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov odbacio je pozive na mirovne pregovore kako bi se rešila kriza u Ukrajini, nazivajući ih „proruskim mirovnim snagama“ i zatražio je više oružja od Zapada.

- Nedavne inicijative za mirno rešenje koje su se pojavile nisu ništa drugo do prorusko mirovnjaštvo. Nemojte nas stalno stavljati za pregovarački sto, dajte nam dovoljno oružja. Oružje je najbolji posrednik... - napisao je Danilov na društvenim mrežama.

Estonski ministar: Tvrdnje estonskog ministra odbrane nakon sastanka u "Ramštajnu"

Ministar odbrane Estonije Hano Pevkur smatra da će ofanziva ukrajinske vojske početi za oko mesec dana, pošto kišno vreme sada sprečava aktivna dejstva na frontu.

- Ako se poslušaju mišljenja izrečena u bazi ‘Ramštajn’, onda će možda proći još mesec dana pre nego što budemo mogli da pričamo o pravoj kontraofanzivi. Ako se vreme promeni, to može da se desi i ranije. Ako ne, onda proći će mesec, možda dva - rekao je Pevkur za portal „ERR“.

Otvorena vatra na Novu Kahovku

Ukrajinske snage otvorile su artiljerijsku vatru na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, saopštila je graska vlast.

Jedna granata pala je na stambenu zgradu.

Za sada nema informacija o žrtvama i povređenima.

Lula: Želim da nađem treću alternativu koja predstavlja izgradnju mira

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva namerava da nađe alternativu za prekid sukoba u Ukrajini.

- Želim da nađem treću alternativu koja predstavlja izgradnju mira - rekao je Lula, prenosi Rojters.

Lula da Silva je prošle nedelje pozvao zapadne zemlje da „počnu da govore o miru“ u Ukrajini. Poziv brazilskog lidera usledio je posle njegovog putovanja u Kinu.

Nemački novinar: Kijev trpi teške gubitke kod Artjomovska

Oružane snage Ukrajine pretrpele su teške gubitke tokom borbi za Artjomovsk, piše novinar nemačkog lista „Špigl“ Ekhard Klajn.

- Ovde je već ranjen ili ubijen veliki broj vojnika. Posebno je opasno kada padne mrak - navodi dopisnik lista.

Prema njegovim rečima, u protekla dva dana granatiranje se pojačalo, zbog čega je ukrajinskim vojnicima veoma teško da postignu bilo kakav napredak na bojnom polju.

- Oni pokušavaju da napreduju, ali bez uspeha - ističe Klajn.

Danilov: To nije ništa drugo do prorusko mirotvorstvo

Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov prokomentarisao je inicijative za mirovno rešenje situacije u zemlji.

„To nije ništa drugo do prorusko mirotvorstvo. Nemojte nas stalno stavljati za pregovarački sto, dajte nam dovoljno oružja. Oružje je najbolji posrednik i jedini argument za razgovor sa Rusijom koji ona razume“, rekao je on.

Španija isporučila Ukrajini šest "Leoparda 2"

Španska ministarka odbrane Margarita Robles potvrdila je da je Ukrajini isporučeno šest tenkova „leopard 2“.

- Tokom šest dana, nakon što prođu kroz drugu zemlju, biće u Ukrajini - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, tenkovi su poslati zajedno sa 20 teških vozila.
 

FOTO: AP/Tanjug

Kijevske vlasti iznose skupu opremu iz fabrika u gradu Zaporožje

Kijevske vlasti iznose skupu opremu iz fabrika u gradu Zaporožje, koje je pod njihovom kontrolom, a preostalu imovinu pokušavaju da prodaju ili unište, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Najskuplja i najvrednija oprema izvozi se u zapadnu Ukrajinu i Poljsku. Sve ostalo se jednostavno uništava. Kijevski režim shvata da neće zadržati grad, pa se sva industrijska sredstva prodaju. Mi to doživljavamo kao otvorenu krađu imovine Ruske Federacije - ocenio je Rogov.

Prema njegovim rečima, primeri za to su Zaporoška fabrika titanijum-magnezijuma, formalno stavljena na hitnu privatizaciju, i naučno-proizvodni kompleks „Iskra“, u čijem sastavu je projektantski biro i fabrika za proizvodnju električnih mašina.

Delovanje ruske avijacije 

Ruska avijacija uništila je dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe kod Molčanova i Krahmaljnog u Harkovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik oficir pres centra grupe „Zapad“ Jaroslav Jakimkin.

- U kupjanskom pravcu vojna avijacija grupe trupa ‘Zapad’ u oblasti naselja Ogurcovo i Kruglo uništila je dva uporišta i tri skloništa za ljudstvo južno od naselja Oljšani - dodao je on.

Osim toga, sprečena su dva pokušaja rotacije na ovom delu fronta.

- U selu Petropavlovka je artiljerijskom vatrom iz 2S19 „Msta S“... uništena samohodno artiljerijsko oruđe 2S3 ‘Akacija’ - naveo je Jakimkin.

U napadu su ukrajniske snage pretrpele gubitke u ljudstvu i tehnici, dodao je oficir.

 

BONUS VIDEO: 

BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave