ITALIJA ĆE NASTAVITI DA PRUŽA POMOĆ KIJEVU Meloni: "Naša podrška Ukrajini nikada neće oslabiti"

Tanjug

21. 04. 2023. u 12:21

ITALIJA će nastaviti da pruža pomoć Kijevu, uprkos nivou podrške ovoj politici u društvu, izjavila je italijanska premijerka Đorđa Meloni.

ИТАЛИЈА ЋЕ НАСТАВИТИ ДА ПРУЖА ПОМОЋ КИЈЕВУ Мелони: Наша подршка Украјини никада неће ослабити

Foto: Profimedia

- Ovo nije pitanje koje se može prepustiti trenutnom konsenzusu, izazov je mnogo veći, a oni koji razmišljaju o procentu ankete otvaraju samo vrata za potčinjavanje agresoru - rekla je Melonijeva u intervjuu za italijanski Foglio njuzpejper.

- Pružićemo Ukrajini svu neophodnu pomoć da ostvari pravo na samoodbranu, u skladu sa onim što je utvrđeno Poveljom UN, u skladu sa onim što nam naša savest nalaže kao Evropljanima, kao Italijanima koji vole i brane slobodu - dodala je premijerka. Prema njenim rečima, pojedini parlamentarci „mašu zastavom apstraktnog sveta“ i optužuju „vladu da uvlači Italiju u sukob, trošeći novac na oružje“.

Prema različitim anketama, oko polovine Italijana se protivi slanju novog zapadnog oružja u Ukrajinu.

- Naša podrška nezavisnosti Ukrajine nikada neće oslabiti, uvek će biti koordinirana sa saveznicima, u okviru multilateralnog pristupa - naglasila je premijerka. Krajem marta je takođe uverila da će italijanska vlada nastaviti da podržava Ukrajinu bez obzira na svoj rejting i da slanje oružja u Kijev ne utiče na poreze i penzije.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju, da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini – ne samo isporukom oružja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: LUKSUZNI AUTOMOBIL IZ KINE - Pogledajte snimke sa Salona automobila u Šangaju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?