BRITANSKI MEDIJI TVRDE: Rusija planira da sabotira kritičnu infrastrukturu Velike Britanije (VIDEO)

Tanjug

20. 04. 2023. u 00:39

RUSIJA navodno planira da pomoću špijunskih brodova izvrši sabotažu kritične infrastrukture Ujedinjenog Kraljevstva, piše britanski "Telegraf", pozivajući se na rezultate istrage Dauning strita i Državnog komunikacionog štaba (GCHQ).

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Русија планира да саботира критичну инфраструктуру Велике Британије (ВИДЕО)

Foto printskrin youtube /telegraph.co.uk

Prema pisanju lista, evropske obaveštajne agencije uočile su ruske brodove sa naoružanim stražarima koji sprovode masovno izviđanje u blizini britanskih energetskih i komunikacionih mreža.

Navodi se da su moguće mete internet kablovi, vetroelektrane na moru i konektori za struju i gasovod, a veruje se da je oko 50 ruskih "brodova duhova", koji se nalaze u Severnom moru, deo navodne zavere za sabotažu kritične infrastrukture.

Predsednik skupštinskog Komiteta za odbranu Tobijas Elvud izjavio je da Rusija pokušava da potkopa britansku bezbednost, zbog čega je pozvao da se pojača prisustvo oružanih snaga nakon novog otkrića.

Iz GCHQ-a su upozorili da se zapadne zemlje bore sa porastom aktivnosti ruskih hakera jer su, kako se navodi, sajber trupe ruskog predsednika Vladimira Putina bacile oko na njihovu vitalnu infrastrukturu.

Kriminalne hakerske grupe u Rusiji poslednjih meseci sve više ciljaju zapadne zemlje, posebno članice NATO-a koje podržavaju Ukrajinu, piše britanski list i navodi da sajber napade izvode "patriotski nastrojeni mladi Rusi".

Zbog novih otkrića Nacionalni centar za sajber bezbednost izdao je zvanično upozorenje operaterima kritične nacionalne infrastrukture, a pojedini stručnjaci smatraju da Rusija pravi planove u slučaju rata punih razmera sa Zapadom, navodi "Telegraf".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024