GUTEREŠ APELUJE NA PREKID NEPRIJATELJSTAVA U SUDANU: Pozivam sve one koji imaju uticaj na situaciju da iskoriste to u cilju mira

Tanjug

17. 04. 2023. u 16:50

GENERALNI sekretar UN Antonio Gutereš danas je oštro osudio borbe u Sudanu i apelovao na vođe iz Oružanih snaga Sudana i Snaga za brzu podršku da odmah prekinu neprijateljstva, uspostave mir i započnu dijalog za rešavanje krize.

ГУТЕРЕШ АПЕЛУЈЕ НА ПРЕКИД НЕПРИЈАТЕЉСТАВА У СУДАНУ: Позивам све оне који имају утицај на ситуацију да искористе то у циљу мира

Foto:; EPA

- Pozivam sve one koji imaju uticaj na situaciju da iskoriste to u cilju mira; da podrže napore da se okonča nasilje, uspostavi red i vraćanje na put tranzicije“, poručio je Gutereš i ocenio da je humanitarna situacija u Sudanu već bila nesigurna, a da je sada "katastrofalna - prenosi Rojters.

Najmanje 97 ljudi poginulo je u sudanskoj prestonici Kartumu, dok već treći dan traje intenzivna borba između vojske i paravojne grupe u zemlji.

Kako ocenjuje Si-En-En (CNN), sve su manji izgledi za miran prelazak na civilnu vlast, budući da obe strane krive jedna drugu za početak borbe. 

Sukobi su prvi put izbili u subotu između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), koje predvodi Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)