ZAHAROVA: "Zapad sveo na demagogiju sednicu SB UN pod predsedavanjem Rusije"

Novosti Onlajn

11. 04. 2023. u 22:52

VELIKA Britanija, SAD i Francuska svele su sednicu Saveta bezbednosti UN na temu borbe protiv nekontrolisanog širenja oružja pod predsedavanjem Rusije na političku demagogiju usmerenu na diskreditaciju Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА: Запад свео на демагогију седницу СБ УН под председавањем Русије

FOTO: AP/Tanjug

Ona je skrenula pažnju na to da je 10. aprila u sedištu UN u Njujorku održan prvi centralni događaj pod predsedavanjem Rusije u Savetu bezbednosti UN – otvorena je debata o rizicima koji nastaju kršenjem obaveza u okviru međudržavnih isporuka proizvoda vojne i dvostruke namene.

- Nažalost, moramo da konstatujemo da je zapadna 'trojka' stalnih članica SB UN ponovo istupila sa antiruskim napadima i neosnovanim optužbama za krizu oko Ukrajine koju su izazvale upravo one uz podršku drugih evroatlantskih saveznika - navodi se u komentaru Zaharove.

Kako je istakla, uprkos konstruktivnom raspoloženju većine članica SB UN i delegacija drugih država članica UN koje su se uključile u diskusiju, započeti razgovor koji je bio sadržajan i potpuno profesionalan sveo se na „neodgovornu političku demagogiju usmerenu na dalju diskreditaciju Rusije i drugih država koje su u stanju da se i dalje suprotstavljaju neokolonijalnim ambicijama 'kolektivnog Zapada'“.

Rusija je od 1. aprila preuzela predsedavanje Savetu bezbednosti UN na mesec dana, a jedna od ključnih tema o kojima će se diskutovati na sednicama biće „efikasni multilateralizam“, rizik prilikom izvoza oružja, rešavanje bliskoistočnih pitanja.

Kako se očekuje, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predsedavaće na nekoliko sastanaka u Savetu bezbednosti.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)