SRBI SU BILI DIREKTNE ŽRTVE BOMBARDOVANJA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM Zaharova: NATO nema meru u njihovoj proizvodnji

Novosti onlajn

11. 04. 2023. u 07:44

VELIKA Britanija želi isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu da pretvori teritoriju Ukrajine u „spaljenu zemlju”, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

СРБИ СУ БИЛИ ДИРЕКТНЕ ЖРТВЕ БОМБАРДОВАЊА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ Захарова: НАТО нема меру у њиховој производњи

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Diplomata je skrenula pažnju na saopštenje britanskog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da će uticaj municije sa osiromašenim uranijumom na zdravlje vojnika i životnu sredinu biti „verovatno nizak”.

- Britanija snabdevajući Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom želi da njenu teritoriju pretvori u spaljenu i pustu zemlju. Tamo neće govoriti ruski, neće govoriti ukrajinski, biće opšta tišina. Kako što je u Pripjatu i Černobilju - napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Zaharova je podsetila da NATO masovno proizvodi municiju sa osiromašenim uranijumom i da je koristi u svojim operacijama.

- U kontingentu NATO-a operacije sa municijom sa osiromašenim uranijumom u velikoj meri su izvodili italijanski vojnici… U zoni odgovornosti italijanskih vojnika u Jugoslaviji bačeno je više od polovine cele municije sa osiromašenim uranijumom - dodala je ona, prenosi Sputnjik.

- Srbima je bila dodeljena uloga direktnih žrtava, a Italijanima sekundarna - proučavano je kako osiromašeni uranijum utiče na osoblje koje ga koristi - rekla je Zaharova.

Ona je podsetila na sve veći broj tužbi Italijana protiv svog Ministarstva odbrane.

- Glavni razlog je isti - onkologija. Rak koji se dobija pri rukovanju municijom sa osiromašenim uranijumom - rekla je ona.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!