BELORUSKI SUD: Opozicioni političar Cepkalo osuđen u odsustvu na 17 godina zatvora

Tanjug

07. 04. 2023. u 18:50

BELORUSKI sud osudio je danas u odsustvu opozicionog lidera i bivšeg saveznika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, Valerija Cepkala, na 17 godina zatvora.

БЕЛОРУСКИ СУД: Опозициони политичар Цепкало осуђен у одсуству на 17 година затвора

FOTO: N. Skenderija

Cepkalo je, između ostalog, proglašen krivim zbog formiranja ekstremističke grupe, diskreditacije beloruske države, poziv na preuzimanje vlasti u Belorusiji, klevete i vređanja predsednika države.

Na osnovu presude će Cepkalo morati da plati oko 14.000 dolara odštete, a zabranjeno mu je i da u narednih pet godina bude na javnoj funkciji, prenosi AP.

Beloruski centar za ljudska prava "Vjasna" saopštio je da Cepkalo nije mogao da se brani pred sudom ili da se upozna sa detaljima optužnice zato što nije imao kontakt sa državnim advokatom.

Cepkalo je pobegao u Rusiju 2020. godine nakon što je Centralna izborna komisija Belorusije sprečila njega i osam drugih osoba da se kandiduju protiv Lukašenka na predsedničkim izborima te godine.

Kasnije se iz Rusije selio u Ukrajinu, Letoniju i Grčku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024