BURKINA FASO PROTERALA FRANCUSKE DOPISNIKE: Vlasti ove zemelje već neko vreme sprovode veliku odmazdu

Đ.G.

02. 04. 2023. u 10:17

VLASTI Burkine Faso proterale su iz zemlje dopisnike francuskog lista Libération i afričke divizije Monde, saopštili su urednici obe publikacije .

БУРКИНА ФАСО ПРОТЕРАЛА ФРАНЦУСКЕ ДОПИСНИКЕ: Власти ове земеље већ неко време спроводе велику одмазду

Foto Tanjug/AP

U decembru prošle godine vlasti Burkine Faso obustavile su emitovanje francuske radio stanice RFI. A u martu ove godine, TV kanal Frans 24 takođe je suspendovan širom zemlje. TV kanal je požalio zbog odluke i nazvao optužbe koje su izazvale ovaj korak neosnovanim. EU je takođe kritikovala vlasti zemlje u vezi sa suspenzijom francuskog TV kanala.

- Dopisnica Monde Afrike Sofi Duset deportovana je iz Burkine Faso u subotu 1. aprila, zajedno sa dopisnicom Libération Agnes Febvre. Novinarka je od Službe državne bezbednosti Burkine Faso saznala da joj je naređeno da napusti zemlju u roku od 24 sata - prenosi list Mond.

Napominje se da su službenici Resora državne bezbednosti u subotu ujutru došli u njenu kuću u civilu i rekli da su joj ukinuta akreditacija i pres kartica. Ona, međutim, nije obaveštena o razlozima za takvu odluku.

List Libération nazvao je odluku o isključenju svog dopisnika nerazumnom.

- Posle zabrane RFI i Frans 24, ova proizvoljna i neopravdana odluka, koju Libération najoštrije osuđuje, bila je još jedan pokušaj vladajuće hunte da ućutka nezavisne medije, kako strane tako i lokalne - navodi se u publikaciji.

Kako se navodi, oba dopisnika su već stigla u Pariz .

Libération napominje da je odluka o deportaciji njenog novinara usledila nakon objavljivanja istrage o snimku ubijanja dece i tinejdžera u kasarni.

Vlasti Burkine Faso ranije su najavile otkazivanje sporazuma o vojnoj pomoći sa Francuskom , zaključenog pre više od 60 godina. Ministarstvo spoljnih poslova Burkine Faso je takođe obavestilo francusku stranu da će otkazivanje ugovora stupiti na snagu mesec dana nakon dobijanja pismenog obaveštenja.

Krajem januara je saopšteno da će francuska vojska napustiti teritoriju Burkine Faso u roku od mesec dana na zvanični zahtev vlasti te zemlje, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!