STRAH I TREPET ZA NATO - RUSKA PODMORNICA BELGOROD: Nosač nuklearnog torpeda Posejdon vodi poreklo od druge moćne podmornice

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

30. 03. 2023. u 19:02

JEDAN od načina da Rusija porazi odbrambeni sistem balističkih raketa u Evropi jeste da to učini podvodnim oružjem.

СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА НАТО - РУСКА ПОДМОРНИЦА БЕЛГОРОД: Носач нуклеарног торпеда Посејдон води порекло од друге моћне подморнице

Podmornica "Belgorod"

Ruske podmornice imaju poštovanje SAD i NATO. Jedno od podvodnih oružja koje zabrinjava SAD i njihove saveznike je podvodno torpedo Posejdon. Naziva se i „torpedo cunami“, jer izaziva prirodne katastrofe detonacijom nuklearne eksplozije, za sada se nosi u dve ruske podmornice – specijalne podmornice na nuklearni pogon Belgorod i Habarovsk.

Dve podmornice će imati svoju skladišnu strukturu koja se gradi na Kamčatki. Očekuje se da će dokovi za dve podmornice biti završeni negde do kraja 2024. Obe podmornice su dodeljene službi u Pacifičkoj floti Ruske Federacije.

Mnogo puta je pisano o nuklearnom torpedu Posejdon. Ali šta je tačno jedna od dve belgorodske podmornice na nuklearni pogon.

PROJEKAT 949A

Da li ste znali da je Belgorod obimna, prilagođena podmornica specijalne namene napravljena od trupa podmornice krstarećih raketa Oskar-2 koja nikada nije završena. tj. ako su neki od podataka iz Belgoroda državna tajna i možda ih nikada nećemo saznati, hajde da se upoznamo sa njegovim primarnim izvorom – Oskar-2(Oscar-2).

Imajući u vidu da će Belgorod nositi do šest torpeda Posejdon, ruska mornarica mora da pronađe način da u hitnim slučajevima odmah evakuiše posadu. Ovo je rešeno kapsulom za hitne slučajeve koja može da preveze osoblje do 110 ljudi. Podmornica Belgorod koristi trup nikad završene podmornice 949A, što je svojevrsna nadogradnja projekta 949. 949A je podmornica klase Antej (Antei) ili Oskar-2.

Foto printskrin Youtube/news24 plus

Posejdon torpedo/dron

Prva razlika između 949 i 949A je u tome što je 949A duži za skoro 33 stope ili oko 10 metara. To znači više prostora u strukturi dvostrukog trupa podmornice, sovjetskom dizajnu koji se koristio još od Hladnog rata. Veća dužina i veći prostor pružaju prostor za novu poboljšanu elektroniku u podmornici, kao i veću tišinu tokom podvodne navigacije.

Belgorod je zapravo podmornica 4. generacije. Da bi bili u ovoj klasi, neki stručnjaci spekulišu o akustičnim performansama podmornice. Prema njihovim rečima, mnogo je bolja od podmornica klase Akula, ali ne tako dobra kao one sledeće klase – Akula-2.

Ono što Belgorod razlikuje od drugih podmornica drugih ruskih klasa je blago izbočenje na vrhu peraja. U stvarnosti, peraje je široko na svom gornjem kraju i postepeno se sužava prema svom centru.

NAORUŽANjE

949A, prototip Belgoroda, trebalo je da nosi prilično veliko naoružanje. Ova podmornica je trebalo da nosi najmanje 24 protivbrodske rakete P-700 Granit sa do 72 novije protivbrodske krstareće rakete 3M-54 Kalibar ili P-800 Oniks. Možda zbog količine naoružanja i specifičnosti trupa, 949A je izabran da bude osnova Belgoroda. tj. modernizacija podmornice na verziju Belgorod ne zahteva promenu trupa 949A. To je zato što će se nove rakete uklopiti u postojeće lansere izvan potisnog trupa.

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Ideja je bila da kada bude izgrađen ovaa podmornica (a znamo da je projekat napušten) podmornica bude na prilično visokom tehnološkom nivou, jureći sledeću klasu podmornica. Ova podmornica je trebalo da nosi nuklearne krstareće rakete klase Jasen.

POSEJDON JE VEĆ TESTIRAN

Moskva je 2012. godine videla potpuno drugačiju primenu 949A. U to vreme ruski inženjeri su već radili na stvaranju nuklearnog torpeda Posejdon. Oni takođe moraju da dizajniraju nosač za ovo torpedo. Istraživanja pokazuju da je trup 949A veoma pogodan zbog svoje dužine i odeljka za oružje. Belgorod je rođen kao projekat 09852, zasnovan upravo na nedovršenoj podmornici Oskar-2 [949A].

Belgorod je zvanično pušten u rad sredinom prošle godine. Ubrzo nakon toga, negde u oktobru, izvori su izvestili da je podmornica nestala sa NATO radara. Informaciju je zvanično preneo italijanski medij La Repubblica.

Početkom ove godine Belgorod je preduzeo sledeći korak – izašao je u otvorene vode i izvršio testove nuklearnog lansera torpeda „Posejdon“. Test je bio uspešan, a nekoliko nedelja kasnije Moskva je objavila da su prve nuklearne bojeve glave za Posejdon već proizvedene. Prema ruskim izvorima na koje se poziva TASS, ruski belgorodski ronioci su uspešno ispitali torpedo Posejdon na različitim dubinama.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NEMAČKA NEZADOVOLJNA: Berbok - Ne možemo da prihvatimo da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom