S-500 ČUVA MOSKVU: Rusija će implementirati PVO sisteme'Prometej' za odbranu ruske prestonice

P. Z. S. /eurasiantimes.com

30. 03. 2023. u 17:30

RUSKI ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je početkom ovog meseca da će zemlja završiti modernizaciju sistema raketne odbrane i postaviti ih na dužnost zaštite glavnog grada, Moskva, do kraja ove godine.

С-500 ЧУВА МОСКВУ: Русија ће имплементирати ПВО системеПрометеј за одбрану руске престонице

Foto: EPA/prinstkrin/Ilustracija


Rusija će uspostaviti podelu na divizije i brigadu za vazdušnu odbranu, posebnu zaštitnu brigadu, protivavionskim puk sa raketnim kompleksom S-350-a, radarima Razviazka i posebnom operativnom brigadom za vazdušnu i raketnu odbranu do kraja 2023. godine, rekao je Šojgu.

Počev od 2020. godine, značajan deo ruskog programa državnog naoružanja usredsredio se na razvoj sredstava za PVO. Preko 3,4 biliona rubalja (otprilike 44,3 milijarde dolara) uloženo je u program koji je počeo 2011. godine, a vazduhoplovna odbrane dobila je oko 17,5% od ukupnog iznosa, piše Sakshi Tiwari.

Modernizacija sredstava za vazdušne odbrane Rusije postalo je hitnije sada nego ikad, dok Ukrajinci nastavljaju da napadaju ruske položaje. Na primer, Rusija je nedavno najavila da je navodni ukrajinski TU-141 striž raketni dron oboren pomoću EV opreme u gradu na samo 180 kilometara od Moskve.

Foto: Profimedia

Tu-141



TU-141S, izviđaki dron, velike brzine i doleta, nalazi se u ukrajinskom inventaru od 2014. godine. Zbog nedostatka raketa i projektila velikog dometa, Kijev je, kako se veruje, promenio njihovu namenu i postavio eksplozivne bojeve glave i poslao ih na ciljeve duboko u ruskoj teritoriji.

Sa dometom od oko 1.000 kilometara, Ukrajina je prethodno koristila ove dronove da bi ciljala strateške ruske vazdušne baze - Engels i Dijagilevo - prošle godine 5. i 26. decembra. U vreme tih napada, koje Ukrajina nije priznala, primećeno je da su ove bazene bili su bliži ruskom glavnom gradu nego što su bili u Ukrajini granicama.

Generalno, došlo je do prodora i napada dronovima koji su ciljali u Rusiju. U januaru ove godine, fotografije i video snimci na Internetu pokazali su da je ruska vojska instalirala sisteme Pancir-S1 vazdušnih odbrane na krovove neke administrativne zgrade u centru Moskve. To je dalo utisak da se pripremaju za predstojeći napad na glavni grad u to vreme.

Prošlog meseca, mali ukrajinski UJ-22 drone je navodno srušio na ivici šume u blizini stanice kompresora za gas u blizini sela Gubastovo, manje od 100 kilometara (60 milja) jugoistočno od Moskve.

Iako su se ponavljali napadi dronova nisu naneli značajnu štetu, njihov broj i obim istakli su "rusku ranjivost" i stavili pod svetlo reflektora potrebu da Moskva poveća svoju arhitekturu vazdušne odbrane.


MOSKOVSKA VAZDUŠNA ODBRANA

Ruski program državnog naoružanja namenjen je raspoređivanju 800 raketa sistema S-400, S-350 i S-500 raspoređenih u 100 bataljona.

Prva vazdušna i raketna armija ruske vojske, koja čuva Moskvu i centralno industrijsko područje, trenutno je pod komandom ruskih vazdušnih i raketnih odbrambenih snaga. Pukovi 1. protivvazdušne i protivraketne armije naoružani su s-300 ili S-400 platformama. Rusi tvrde da su se oba sistema pokazala da su u svom pravu veoma efikasnu.

Šoigu je, međutim, tvrdio da će vojska uskoro dobiti S-350 sistema.

S-350 VITIAZ je srednji raketni sistem zemlja-vazduh, predstavljen prvi put u na MAKS air show 2013. godine. Ruske snage kažu da su osigurale isporuku ovog sistema u 2019. Presretač za S-350 sistem je projektil od 9m96, koji može dejstvovati protiv vazdušnih i balističkih pretnji na rasponu između 1,5 do 120 kilometara i nadmorske visine od 10 do 30.000 metara.

U februaru je vrhunsku rusku vojnu analitičar Aleksandar Mihailov rekao da je najnoviji raketni sistem Rusije S-350 Vitiaz mnogo precizniji i jeftiniji od američkih patriot raketa.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Patriot ne obara ciljeve koji lete na nadmorskoj visini do 100 metara, dok Vitiaz uništava ciljeve na nadmorskoj visini od 10 metara i više, rekao je ruski stručnjak za rusku državnu novinsku agenciju TASS. Ovo stavlja u perspektivu pojačani značaj koji je priključen na njegovo raspoređivanje u Moskvi.

Rusija će opremiti 15. vazduhoplovnu armiju sa balističkim raketama S-500 kao deo predviđene brigade posebne namenske za odbrani iz vazduh. S-500 će se navodno proizvoditi u okviru programa državnog naoružanja, obično poznat kao GPV-2027.

Generalni direktor kompanije Ruske odbrambene tehnologije Almaz-Antej, Ian Novikov, najavio je u aprilu 2022. godine da je S-500 (Prometej) već ušao u masovnu proizvodnju.

Ugovor o izradi više od deset S-500 potpisao je rusko ministarstvo odbrane i Almaz-Antej u 2021. godini, a isporuka je zakazana u 2022. godine, međutim, nijedna isporuka nije izvršena prošle godine, zbog invazije u Ukrajini.

S-500 Prometej je raketni sistem zemlja-vazduha sledeće generacija sa dometom od 600 kilometara (370 milja). To je sve namenski sistem presretanja na velikim visinamae sa poboljšanim mogućnostima odbrane protiv od interkontinentalnih balističkih raketa i stelt aviona.

Ove napredne karakteristike podvlače važnost ovog sistema koji će uskoro biti raspoređen u brigadu sa posebnom namenom.

Ruski program državnog naoružanja takođe nastoji da dovrši razvoj sistema vazdušne odbrane S-550 do 2027. godine.

Foto: Printskrin JuTjub

Plan je navodno obuhvata razvoj S-550 sa proširenim opsegom i boljem mogućnostima za otkrivanje neprijatelja i praćenje od S-400 i S-500. S-550 će se dostaviti vazduhoplovnim snagama do 2025. godine.

Nadalje, Šojgu je takođe najavio da će i ove godine rusko ministarstvo odbrane aktivirati sistem ranog upozorenja na stanici za kontrolu svemira, Razvjazka. Ovo će zameniti radarsku stanicu Dunai-3U velikog dometa, koji je bio u upotrebi od 1978. do početka 2000-ih.

Trenutna radarska stanica Don-2N-a, koja radi u oblasti Moskve od 1989. godine, je nedavno poboljšana i biće upotpunjena i ispomognut sa radorom za rano upozorenje Razvjazka. Razvjazka je radar p-benda. Njegova osnovna svrha je otkrivanje i rad sa objektima u visokoj orbiti.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!