IGUMAN KIJEVSKE LAVRE SE OBRATIO ZELENSKOM: Naše suze neće pasti na zemlju, već na vaše glave (VIDEO)

Novosti online

30. 03. 2023. u 07:18

IGUMAN Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle obratio se Vladimiru Zelenskom oštrim rečima: Bojte se!

ИГУМАН КИЈЕВСКЕ ЛАВРЕ СЕ ОБРАТИО ЗЕЛЕНСКОМ: Наше сузе неће пасти на земљу, већ на ваше главе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Twitter/@sputniklive

 - Gospodine predsedniče! Obraćam se vama i vašem čoporu: naše suze neće pasti na zemlju, već na vaše glave. Mislite li da, došavši na vlast na našim leđima, možete ovo činiti? Gospod neće oprosti ni tebi niti tvojoj porodici! Jer danas si ti na ulicu izbacio 220 braće. Niste mogli da primite mitropolita kijevskog Onufrija sa Sinodom, niste mogli da zaustavite ministra kulture, opsednutog besom, zlobom i mržnjom, što znači da sve radi uz vašu dozvolu. Teško vama. Bojte se! - navodi se u obraćanju mitropolita, objavljenom na Jutjub kanalu Lavre.

 

Kako piše ukrajinski portal „Strana”, vernici kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve provode noć u crkvi Agapita Pečerskog (koja gleda na Lavrsku ulicu) – strahujući da bi noću manastir mogao biti zauzet.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je ranije da je Ukrajina, u kojoj se trenutno na državnom nivou vrši progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), „teritorija sa najvećom verskom slobodom“ u tom delu Evrope.

 - Danas je napravljen korak u pravcu jačanja duhovne nezavisnosti naše države, zaštite našeg društva od starih i ciničnih moskovskih manipulatora religijom. Ukrajina je teritorija sa najvećom verskom slobodom. Tako je od 1991. godine. Tako će biti uvek - rekao je Zelenski u video-obraćanju.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da je nalog vlasti monasima da napuste lavru „monstruozan čin“. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao „strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mesta“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)