RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod tri važna grada; Kuleba - Ili vojna pobeda ili Minsk 3 (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

30. 03. 2023. u 06:30 >> 01:41

SPECIJALNA operacija ruske vojske, 400. dan. Ruske snage nastavljaju da napreduju na delu fronta kod Kupjanska. Nastavljaju se borbe za Bahmut. Ukrajinske snage granatiraju gradove u Donbasu koristeći municiju kalibra NATO.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руске снаге напредују код три важна града; Кулеба - Или војна победа или Минск 3 (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

 

Hronika ratnih operacija: Ruske snage napreduju kod tri važna grada (MAPA)

Smer Starobeljsk

Na Kupjanskom sektoru fronta situacija se nije bitno promenila: artiljerijski dueli i međusobno izviđanje se nastavljaju duž linije dodira.

Na Krasno Limanskom pravcu, ruske trupe vode pozicione borbe na liniji Torskoje-Terni, kao i u oblasti Balka (jaruga) Žuravka.

Ilustracija telegram rybar

Luganska Narodna Republika

Ukrajinske formacije ispalile su najmanje četiri rakete iz HIMARS MLRS na selo Troicko: oštećene su stambene zgrade, bolnica i prodavnica. Jedan civil je poginuo, a 14 je povređeno.

Soledarski pravac

Na severu Bahmuta, jurišni odredi Vagnerovog PMC-a napreduju u rejonu Selišća. Borbe se vode i na periferiji ulice Levanjevskog i susednih kuća u industrijskoj zoni AZOM.

U centru grada, ruske trupe su, nakon što su preuzele kontrolu nad prostorom centralne pijace, krenule u juriš na položaje Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Nižnje ulice: vode se teške borbe za kontrolu zgrade Gradske uprave Bahmuta.

Foto Tanjug/AP

Na jugu potpuno su oslobođeni okruzi Sobačevka i Budenovka. „Vagnerovci“ su započeli bitku sa ukrajinskim formacijama severno od ulica Širokaja i Mariupoljska, proširujući zonu kontrole.

U oblasti Krasnog, Hromova i Orehovo-Vasiljevke, linija fronta nije pretrpela značajnije promene: nastavljaju se borbe za kontrolu ključnih neprijateljskih položaja i za put za Konstantinovku.

Donjecki pravac

Severno od Avdejevke, ruske trupe nastavljaju da vode pozicione borbe u šumi u blizini Novobahmutovke.

Na jugu, Oružane snage RF nanose vatrene udare po utvrđenim zonama ukrajinskih formacija na periferiji naselja Severnoje.

Foto Tanjug/AP

U Marjinki su ruske jedinice, uz vatrenu podršku tenkova i artiljerije, uspele da napreduju u centru urbanog dela grada: nakon obostranog opkoljavanja, neprijatelj je bio primoran da se povuče iz uporišta u zgradi crkve i okružnog saveta.

Ukrajinske formacije ponovo su pucale na aglomeraciju Donjeck: napadnuta je i fabrika mašina u Jasinouvataji, u tri radnika su povređena.

Južni front Hersonski pravac

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: ruske trupe su napale neprijateljske ciljeve u okolini Hersona i Berislava.

Zauzvrat, neprijatelj je granatirao levu obalu Hersonske oblasti, uključujući stambene zgrade u Novoj Kahovki, Gornostajevki i Aleški.

 

Pripadnik VSU: Gde su naši, a gde Rusi niko ne zna (VIDEO)

Ukrajinski vojnici kod Avdejevke očajni zbog mobilizacije i brzog slanja na prvu liniju fronta.

Paklena bitka za Avdejevku: Rusi jurišaju položaje na VSU (MAPA/VIDEO)

Ukrajinski vojni analitičari izveštavaju o teškoj situaciji Oružanih snaga Ukrajine na pravcu kod Avdejevke.

-Pravci AKHZ, Nevelskoje i Severni su veoma teški.

-Paklene borbe se nastavljaju u rejonu Kamenke. Rusi su uspešni, Oružane snage Ukrajine ih svim silama sprečavaju da se učvrste i krenu dalje. Oružane snage Ukrajine ne kontrolišu samo naselje, priznaje jedan od njih.


Situaciju u ovoj oblasti detaljno opisuje drugi analitičar:

-Teške borbe se nastavljaju južno i jugozapadno od Kamenke, topovska i raketna artiljerija Oružanih snaga RF aktivno radi po položajima Oružanih snaga Ukrajine. Sama Kamenka je pod kontrolom ruskih trupa.

U Pervomajskom, Rusi su napredovali i preuzeli kontrolu nad brojnim kućama. Sada se vode pozicione borbe.

Iz Novobahmutovke ruske trupe izvode ofanzivne operacije prema Aleksandropolju i Novokalinovu.

GŠ VSU: Ruske trupe napreduju na frontovima Donbasa

Oružane snage RF koncentrišu svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Limanskom, Bahmutskom, Avdejevskom i Marjinskom pravcu. U epicentru neprijateljstava - Belogorovka, Bahmut, Avdejevka, Marjinka.

Ruske trupe su izvele 47 napada u sledećim pravcima:

- Kupjanski i Limanski - u oblasti Stelmahovke, Kuzminoje i Berestovoe,
- Bahmutski - u Bahmutu i ​​u regionu Orehovo-Vasiljevka,
- Avdejevski i Marijinski - u okruzima Novobahmutovka, Novokalinovo, Stepnovo, Avdejevka, Severni, Vodjani, Krasnogorovka i Marjinka.
Na Volinskom, Poleskom, Severskom, Slobožanskom, Šahtjorskom, Zaporoškom i Hersonskom pravcu operativna situacija se nije značajno promenila.

Ruska vojska je lansirala jednu raketu i tri vazdušna udara, izvela pet napada iz MLRS-a.


SAD završile obuku ukrajinskih vojnika na sistemima „Patriot“

U Sjedinjenim Američkim Državama je završena obuka 65 ukrajinskih vojnika na sistemima protivvazduhoplovne odbrane „Patriot“ i oni su poslati u Evropu, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Foto: Jutjub/NowThis News/Profimedia/Ilustracija

Patrik Rajder

Obuka je održana u vojnoj bazi Fort Sil u američkoj državi Oklahoma. Prema njegovim rečima, SAD su do sada obučile oko 7.000 ukrajinskih vojnika, a američki saveznici, iz 26 zemalja, su obučili više od 11.000 ukrajinskih vojnika.

Putin potpisao ukaz o regrutaciji

Vladimir Putin potpisao je ukaz o prolećnoj regrutaciji koja počinje 1. aprila i traje do 15. jula.

Tokom ove kampanje planirano je da se pozove 147.000 Rusa koji nisu u rezervnom sastavu i ispunjavaju uslove zakona „O vojnoj dužnosti i služenju vojnog roka“. Šef države je naložio vladi, regionalnim organima da obezbede sprovođenje aktivnosti u vezi sa ukazom.

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kako je ranije danas pojasnio šef komiteta Državne dume za odbranu Andrej Kartapolov, regruti neće biti slati na službu u oblastima DNR, LNR, Hersonsku i Zaporošku oblast.


Pušilin: Ruske snage odbijaju napade ukrajinske vojske u pravcu Ugljedara

Ruska vojska u pravcu Ugljedara odbija pokušaje ukrajinske vojske da krenu u kontranapad i naše jedinice dobro odbijaju sve napade i poboljšavaju svoje pozicije kada su u mogućnosti, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

 

Prvi od 14 britanskiih tenkova Čelendžer 2 stigao u Ukrajinu

Prvi od 14 tenkova Čelindžer 2, koje Britanija treba da pošalje u Ukrajinu, stigao je na svoje odredište, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

On je kazao da će njima uskoro biti pridruženo još 18 nemačkih tenkova Leopard 2, preneo je Dejli mejl.

Foto: EPA

Čelondžer 2

Reznikov je podsetio da je iz SAD najavljena pošiljka 31 tenka modela M1 Abrams.

Ministar je naveo da će tenkovi uskoro biti na bojnom polju, a Čelindžer 2 opisao je kao "fantastične mašine".

-Ovaj tenk od 75 tona (65 bez borbenih modula/dodatnog oklopa) nema premca u vojnoj istoriji, Njegov top, kalibra 120 milimetara, može da probije oklop na više od tri kilometara sa zapanjujućom preciznošću, rekao je Reznikov.

Navodi se da Čelindžer 2 drži rekord u pogledu najveće udaljenosti pogođene mete, što se dogodilo tokom Zalivskog rata 1991. godine kada je uništio iračko vozilo na 4,7 kilometara daljine.

 

Rusija upozorava Bugarsku i Češku

Kompanije iz Bugarske i Češke, koje remontuju helikoptere ruske proizvodnje za Ukrajinu, krše međunarodne obaveze, saopštila je pres-služba Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

 

Slovački MiG-29 u Harkovskoj oblasti

Četiri MiG-29 koje je Slovačka isporučila Ukrajini dejstvuju u Harkovskoj oblasti, saopštili su predstavnici kijevskog režima. Poznato je da je nakon modernizacije u avione ugrađena elektronika zapadne proizvodnje.

Foto Tanjug/AP

Kuleba: Ili vojna pobeda ili Minsk 3

Ako ukrajinska kontraofanziva bude neuspešna, Zapad će imati više pristalica za pronalaženje kompromisa sa Rusijom, izjavio je u intervjuu za Fajnenšel tajms ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Foto Tanjug/AP

Američki pokrovitelji šalju ukrajinsku vojsku na klanje

Američki pokrovitelji šalju ukrajinsku vojsku na klanje, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu.

- Govorimo o tome da snage Zapada rukama ukrajinskog predsednika Zelenskog uništavaju ukrajinski narod. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 28. marta da pozivi na prekid vatre mogu biti cinična zamka. Zar snabdevanje oružjem i izdvajanje milijardi dolara za borbena dejstva nije cinična zamka? Očigledno je to efikasna zamka sa njegove tačke gledišta - rekla je diplomata.

- Zapadni pokrovitelji teraju ukrajinsku vojsku na klanje - dodala je ona.

Zaharova je naglasila da „dejstva ukrajinskih vlasti i njihovih pokrovitelja ukazuju na to da su svi navedeni ciljevi i zadaci bili formulisani u skladu sa realnošću i treba da budu realizovani“.

Zaharova: Kijevski režim nije uspeo da napravi od Buče „ukrajinsku Srebrenicu“

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je potrebna poštena i nepristrasna istraga kako bi se utvrdila istina oko prošlogodišnjih događaja u kijevskom predgrađu Buča.

- Ponovo govorimo o tome – da bi se utvrdila istina potrebno je sprovesti poštenu, nepristrasnu i nezavisnu istragu koja treba da se fokusira na pronalaženju odgovora na četiri pitanja: identifikacija leševa, vreme i uzrok smrti ljudi, tragovi mogućeg premeštanja tela - istakla je Zaharova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ona je podsetila da su prošle godine ukrajinske vlasti objavile snimke tela navodno „mrtvih ljudi koje su ubili ruski vojnici“ koja leže na ulicama.

- U Buči je potom organizovano 'političko hodočašće' stranih posetilaca. Tamo su organizovane propagandne akcije, stizali su novinari. Međutim, kijevski režim nije uspeo da napravi od Buče 'ukrajinsku Srebrenicu'. Očigledno je da je to bila provokacija čiji je cilj bio da se aktivira unapred pripremljeni paket antiruskih sankcija i da se osujete rusko-ukrajinski pregovori - istakla je Zaharova.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane: Veliki gubici Kijeva u ljudstvu, oboren helikopter Mi-8

- Na delu fronta oko Kupjanska u poslednja 24 sata likvidirano je 50 ukrajinskih vojnika, u pravcu ka Krasnom Limanu njih 130, a uništena su i dva oklopna vozila, višecevni bacač raketa „grad“ i samohodna haubica „akacija“

- Na hersonskom delu fronta ruske snage likvidirale su 25 ukrajinskih vojnika, kao i na južnodonjeckom i zaporoškom delu fronta

- Kod naselja Olgovka u Hersonskoj oblasti uništeno je skladište municije 126. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Kod naselja Zaliznično u Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva 102. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane

- Ruske snage oborile su u Zaporoškoj oblasti ukrajinski helikopter Mi-8

- Ruska PVO prvi put je oborila novu ukrajinsku operativno-taktičku raketu "grom-2"

 

Ukrajinci  projektilima "himars" gađaju Troicko

Jedan civil je poginuo, a 14 je ranjeno u mesto Troicko, LNR, nakon što su ukrajinske snage ispalile više projektila "himars". Oštećena je i bolnica i lokalna prodavnica.

Austrijska opozicija napustila parlament kad je počelo video-obraćanje Zelenskog

Austrijska opozicija napustila je danas parlament čim je preko video-linka počelo obraćanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Obraćanje Zelenskog su prenosile i austrijske televizije.

Čim je on počeo da govori poslanici desničarske stranke Slobodarske partije Austrije napustili su salu.

Pretphodno su protivnici istupanja Zelenskog održali miting ispred zgrade parlamenta, insistirajući na neutralnosti Austrije i rešavanju ukrajinskog sukoba mirnim putem.

Lider Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl ranije je izjavio da za njega i njegovu stranku obraćanje Zelenskog u parlamentu nema nikakve veze sa neutralnim statusom Austrije.

 

U Bahmutu ima oko 6.000 Vagnerovaca

 - Otprilike 6.000 Vagnerovaca bori se u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine - rekao je američkim zakonodavcima u sredu predsednik Združenog komiteta načelnika štabova general Mark Mili.

Turska bi želela mirovne pregovore što pre

Turska bi želela da što pre organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari posle razgovora sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

Japan odlučio da izdvoji paket humanitarne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 470 miliona dolara

Ministarstvo spoljnih poslova Japana odlučilo je da izdvoji paket humanitarne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 470 miliona dolara, navodi se na sajtu Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da će sredstva biti iskorišćena za kupovinu opreme koja je neophodna za deminiranje i čišćenje ruševina, kao i za obnovu infrastrukture, uključujući i onu koja se odnosi na poljoprivrednu industriju Ukrajine.

Osim toga, deo novca će biti utrošen na obnavljanje ukrajinskog energetskog sistema, koji je stradao usled borbenih dejstava.

 

Pušilin: Vrlo brzo će moći da se kaže da grad  potpuno okružen 

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da će vrlo brzo moći da se kaže da je Artjomovsk (Bahmut) u potpunom okruženju.

Kako je naveo, grad je sada u operativnom okruženju, što znači da su svi putevi pod kontrolom ruske vojske.

 - Kada je reč o Artjomovsku, stvari napreduju. Vrlo brzo će moći da se kaže da grad potpuno okružen - rekao je on.

 

Ukrajinske trupe granatirale Aleksandrovku 

Ukrajinski vojnici su u 3.20 pucali su na Aleksandrovku, ispalivši deset granata NATO kalibra 155 mm, navodi se na Telegram kanalu predstavništva DNR u ZSO.

 - Posle 00.00 zabeleženo je granatiranje sa strane VFU u pravcu: 3.20 – naselje Iljinka – naselje Aleksandrovka: ispaljeno je deset granata kalibra 155 milimetara - navodi se u saopštenju.

 

Vagnerovci napreduju

PMC "Vagner" u potpunosti kontroliše oblasti Sobačevke i Budenovke, oštre borbe se nastavljaju u centralnom delu (Trg slobode); na području Vodokanala; na području Severnog štaba te u industrijskoj zoni AZOM koju ne treba mešati sa samim preduzećem AZOM, koje su jedinice Vagnerovog PMC-a već oslobodile.

Industrijska zona AZOM“ je cela severna industrijska zona (posebno označena na mapi).

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 14 puta granatirale teritoriju DNR

U protekla 24 sata  ukrajinske trupe su u pravcu Donjecka izvele 14 napada iz MLRS-a i artiljerije 155 mm. 

Pod vatrom su bila područja seledećih naselja: Jasinovataja, Donjeck, Makejevka, Dokučajevsk.

Oružane snage Rusije uništile tri diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska

- Ruski vojnici u pravcu Kupjanska uništili su tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe - rekao je za RIA Novosti Sergej Žibinski, šef pres-centra grupe Zapad.

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)