AMERIČKI INSTITUT: Vagner napreduje u Bahmutu, zauzeo kompleks AZOM

Tanjug

29. 03. 2023. u 11:57

SNAGE privatne paravojne kompanije Vagner, koja za Moskvu ratuje u Ukrajini, verovatno su zauzele industrijski kompleks na severu Bahmuta, dok nastavljaju da osvajaju grad oko kojeg se mesecima vode žestoke borbe, prenosi Njuzvik.

АМЕРИЧКИ ИНСТИТУТ: Вагнер напредује у Бахмуту, заузео комплекс АЗОМ

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Snage Vagner grupe verovatno su zauzele industrijski kompleks AZOM u severnom Bahmutu i nastavljaju napredovanje, javlja američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Ruski blogeri javili su da su 28. marta Vagnerovi borci zauzeli kompleks AZOM i rade na čišćenju područja od preostalih ukrajinskih snaga, saopštio je ISW.

Snimak objavljen 26. marta prikazuju ruske novinare kako se kreću po teritoriji kompleksa, što ukazuje na to da Vagner verovatno kontroliše dovoljno elektrane da mediji mogu tamo da budu relativno sigurni.

Ruski novinari su dodatno posetili AZOM 28. marta i izvestili da su se borbe preselile u industrijsku zonu južno od AZOM-a, navodi Njuzvik. Plaćenici će verovatno konsolidovati dobitke na severu i centru grada i napredovati dalje ka centru grada i proširiti zonu kontrole na zapad, saopštio je ISW, a ove tvrdnje su potkrepljene geolociranim vizuelnim dokazima.

Američki istraživački centar saopštio je da su ruske snage ostvarile teritorijalni napredak od pet odsto tokom prošle nedelje i da sada kontrolišu oko dve trećine (65 odsto) Bahmuta.

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024