PJONGJANG SPREMAN DA PODRŽI MOSKVU: Kim može da pošalje 50.000 vojnika u Ukrajinu

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

30. 03. 2023. u 20:16

PJONGJANG bi mogao da pošalje 50.000 vojnika da podrže rusku specijalnu operaciju (termin koji Rusija koristi umesto „rat“ ili „invazija“) u Ukrajini, tvrdi ruski novinar Aleksandar Sladkov.

ПЈОНГЈАНГ СПРЕМАН ДА ПОДРЖИ МОСКВУ: Ким може да пошаље 50.000 војника у Украјину

Foto: Profimedia


Prema njegovim rečima, čeka se dozvola Kine da severnokorejski vojnici završe u Evropi.
Gospodin Sladkov je poznati azijski stručnjak za teme vezane za ratove u svetu i posebno za ruski rat u Ukrajini. On kaže da se Severna Koreja „oseća u istom čamcu kao i Rusija“ i stoga čvrsto podržava Vladimira Putina. Prema rečima ruskog stručnjaka, takva odluka može biti doneta u svakom trenutku. Sladkov se pozivao na svoje izvore u Pjongjangu, rekao je u video poruci.

Rus tvrdi da je pre nekoliko nedelja bio poziv vlasti u Pjongjangu da regrutuju dobrovoljce da učestvuju u ratu u Ukrajini i tamo štite ruske interese. Prema Sladkovu, kaže se da se u naš prvi prijavilo 800.000 volontera.

Sladkovljeve reči dolaze u trenutku kada severnokorejska propaganda trubi o mogućnosti rata između Severne Koreje i Vašingtona. Veruje se da je sestra gospodina Kim Džong Una, gospođa Kim Jo Džong, imala veliki uticaj na odluku o slanju svojih vojnika u Evropu.

-Razgovarao sam sa svojim prijateljem koji je na čelu organizacije veterana Korejskog rata. Nedavno je bio ovde. Rekao sam šta imaš? Rekao je: 50.000 specijalaca je spremno za raspoređivanje, rekao je Sladkov.

Foto: Tviter/@martyn_williams/@nknewsorg

Nema načina da saznamo da li su Sladkovljeve tvrdnje tačne ili ne. Prošle godine je bilo izveštaja da su severnokorejski projektili korišćeni u jednom ili dva napada. Međutim, njima se nije moglo upravljati i iz tog razloga Moskva je odbila dalje snabdevanje.

Slične tvrdnje stigle su iz SAD, koje su saopštile da Moskva u zamenu za rakete šalje oružje i municiju Severnoj Koreji. Moskva i Pjongjang su, međutim, odbacili tvrdnje o bilateralnoj razmeni oružja.

Ideja o učešću Severne Koreje u ratu u Ukrajini nije od sada. Međutim, činjenica da upravo sada Sladkov pominje „svoj severnokorejski izvor” može nam reći da je iz ovog ili onog razloga propaganda u Severnoj Koreji intenzivirana.

Pre početka rata, odnosi između Severne Koreje i Rusije nisu bili ni približno prijateljski kao u doba hladnog rata. Situacija u Ukrajini je promenila te odnose i podgrejala ih. Rusiji su bili potrebni novi saveznici nakon što je bila potpuno izolovana od glavnih igrača na međunarodnoj sceni, Severna Koreja je takođe iskoristila situaciju da se „ponovo druži sa Rusijom“.

Iako godinama unazad odnos dve zemlje nije bio kakav je danas, Rusija se vrlo često protivila rezolucijama UN protiv Severne Koreje i stavljala veto na njih, zajedno sa Kinom. Sada tadašnje akcije Saveta bezbednosti UN vešto koristi Moskva, a Severna Koreja pokazuje svoju zahvalnost.

BulgarianMilitary.com podseća da je Severna Koreja odmah priznala nezavisnost dve samoopredeljene republike (LNR i DNR) i javno izrazila podršku Rusiji na početku rata u februaru 2022.

Na ovaj način Rusija garantuje sebi rezervnog snabdevača. Iran i Severna Koreja bi mogli da postanu glavni snabdevači ruske vojske (posle lokalnog industrijskog kompleksa oružja) i tako garantuju Rusiji da ratuje u Ukrajini istim tempom kao sada. tj. Rusija može uspeti u vođenju dugotrajnog rata.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija