РУСИЈА УПОЗОРАВА БУГАРСКУ И ЧЕШКУ: Илегално ремонтујете совјетске хеликоптере за Украјину

Novosti online

30. 03. 2023. у 18:06

КОМПАНИЈЕ из Бугарске и Чешке, које ремонтују хеликоптере руске производње за Украјину, крше међународне обавезе, саопштила је прес-служба Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

РУСИЈА УПОЗОРАВА БУГАРСКУ И ЧЕШКУ: Илегално ремонтујете совјетске хеликоптере за Украјину

Фото Танјуг/АП

-Активности Бугарске и Чешке представљају грубо кршење међународних обавеза и наносе значајну штету глобалном систему контроле извоза“, наводи се у коментару медијских извештаја да државне компаније Бугарске (Авионамс, Терем-летец) и Чешке (Лом Прага) настављају да нелегално поправљају и модернизују борбене хеликоптере руске и совјетске производње, укључујући и за даљу испоруку у Украјину.

Федерална служба је напоменуо да је прошле године Русија, након непријатељских корака Софије и Прага, суспендовала сертификате предузећима за ремонт авиона који су претходно издати овим компанијама. Њима је одузето право на одржавање и поправку хеликоптера руске производње.

Фото Танјуг/АП

Агенција је појаснила да ова чешка и бугарска предузећа крше споразуме потписане са Москвом о ремонту и модернизацији хеликоптера Ми-17, Ми-171Ш (Ми-8) и Ми-35 (Ми-24). Према овим документима, Софија и Праг су се обавезали да неће продавати или предавати „имовину, документацију и информације“ трећим земљама без претходне писмене сагласности Русије, а такође „неће модернизовати хеликоптере без учешћа произвођача“ борбених возила.

sputnikportal.rs

БОНУС ВИДЕО - ПОГЛЕДАЈТЕ ИСПАЉИВАЊЕ "МОСКИТ" КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ: Вежбе руске Пацифичке флоте у Јапанском мору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НЕКЕ НАМИРНИЦЕ СТРОГО ИЗБЕГАВАО: Како је Тесла чувао здравље - чудио се шта све људи радо једу