RAT U UKRAJINI: Odbijen proboj VSU u Bahmut; Žestoke borbe u Avdejevki, ruske jedinice napreduju (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

29. 03. 2023. u 06:39 >> 02:41

RAT u Ukrajini ušao je u 399. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијен пробој ВСУ у Бахмут; Жестоке борбе у Авдејевки, руске јединице напредују (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug

 

Osujećen proboj VSU ka Bahmutu (MAPA/FOTO)

Na kanalu @vargonzo pojavio se snimak uništavanja konvoja VSU na autoputu od Privolja do Bahmuta. Kolona neprijatelja otkrivena je i zahvaćena vatrom na manje od tri kilometra od Privolja.

Do najbližeg zauzetog PMC "Vagner" naselje Paraskovijevka u pravoj liniji ima oko 8 kilometara. Kolona Oružanih snaga Ukrajine je rasturena pre kontakta sa ruskim trupama i ulaska u bitku.

Foto Tanjug/AP

Na kanalu @rt_russian izveštavani su o detaljima neuspešne ofanzive Oružanih snaga Ukrajine: oko dve čete 30. MBR i četa 113. br TRO bile su uključene u napad. Sa izuzetkom jednog tenka i borbenih vozila pešadije, konvoj se sastojao uglavnom od civilnih vozila.

Trenutak uništenja BMP-a je snimljen na snimku. U stvari, pokušaj proboja Oružanih snaga Ukrajine je osujećen zahvaljujući kompetentnoj koordinaciji između posade bespilotne letelice i tobdžija.

 

Hronika specijalne vojne operacije: VSU se sprema za rusku ofanzivu kod Kupjanska, žestoke borbe u Avdejevci i bahmutu (MAPA)

Granične oblasti

Ukrajinski diverzanti pokušali su da se probiju u selo Lomakovka u Brjanskoj oblasti. Ruske trupe su otkrile grupu i rasterale je artiljerijskom vatrom.

Oružane snage Ukrajine napale su selo Čemošnoje, Belgorodska oblast, u nekoliko naselja bilo je problema sa napajanjem.

U Republici Krim pao je dron u blizini sela Gvardejskoje: žrtava i razaranja nije bilo.


Smer Starobeljsk

U sektoru Kupjanska ukrajinska komanda se priprema za moguću ofanzivu jedinica Oružanih snaga Rusije u pravcu Kupjanska.

Ilustracija telegram rybar

U sektoru Krasnog Limana, ruske trupe nastavljaju pozicione borbe na liniji Torskoje-Terni: poslednjih dana proširena je zona kontrole južno od Dibrove.

Na sektoru Lisičansk, Oružane snage Ukrajine su rasporedile dodatne snage u Belogorovku da ojačaju položaje u blizini naselja.


Soledarski pravac

Borbe se nastavljaju u blizini Orehova-Vasiljevke, severozapadno od Bahmuta: nijedna strana ne može da postigne odlučujuću prednost u toj oblasti.

U Bahmutu su jurišne grupe PMC „Vagner“ u potpunosti preuzele kontrolu nad oblastima Sobačevke i Budenovke.

Sada se vode žestoke borbe u centru grada, u kvartu Vodokanal, u blizini industrijske zone AZOM i kod Severnog dela.

Foto Tanjug/AP



Donjecki pravac

Severno od Avdejevke, ruske trupe napreduju u šumskom pojasu južno od Novobahmutovke.

Na jugu, nakon potpunog oslobađanja Kamenke, borci Oružanih snaga RF proširuju zonu kontrole u ​​blizini jezera pored sela.

Južno od Avdejevke, ukrajinske formacije se spremaju za moguću ofanzivu ruskih trupa u oblasti Severni. Na lice mesta se dovode pojačanja i opremaju položaji.

Oružane snage RF nastavile su ofanzivu u Pervomajskom, očistivši stanove u blizini Izmailovskog jezera.

VSU je još jednom granatirao aglomeraciju Donjeck, nanevši štetu civilnoj infrastrukturi u Donjecku, Makejevki, Jasinovataji i drugim naseljima.


Zaporoška oblast

Ukrajinske formacije izvele su raketni napad na kvart Aviagorodka u Melitopolju: neki od projektila su oboreni, ali su tri rakete pogodile depo i železničku trafostanicu. Grad je na neko vreme ostao bez struje.

Foto Tanjug/AP

Šef Međunarodne misije IAEA Rafael Grosi, tokom redovne posete NE Zaporožje, govorio je o teškoj situaciju u elektrani i intenziviranju neprijateljstava oko Energodara, a ukazao je i na odsustvo ofanzivnog naoružanja na objektu.


Južni front Hersonski pravac

Uzajamno granatiranje uz upotrebu topovske i raketne artiljerije ne prestaje celom dužinom linije fronta: ruske trupe su pogodile mesta stalnog razmeštaja Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Berislavu i Novoberislavu.

Sa svoje strane, VSU je granatirao levu obalu Hersonske oblasti: napadnuti su civilna infrastruktura i stambeni objekti u Aleški, Golom Pristanu i Tavrijsku.

 

Napad na Bahmut: Vagnerovci napreduju

PMC "Vagner" u potpunosti kontroliše oblasti Sobačevke i Budenovke, oštre borbe se nastavljaju u centralnom delu (Trg slobode); na području Vodokanala; na području Severnog štaba te u industrijskoj zoni AZOM koju ne treba mešati sa samim preduzećem AZOM, koje su jedinice Vagnerovog PMC-a već oslobodile. Industrijska zona AZOM“ je cela severna industrijska zona, (posebno označena na mapi).


Ukrajinski vojni analitičari izvještavaju:
Teške borbe se nastavljaju na istim lokacijama. Rusi su takođe tačkasto nastavili ofanzivu ka Minkovki.

U centru Bahmuta nastavljaju se ulične borbe duž ulica Nezavisnosti, Trgovaja, Vasilija Peršina i Mira. Promenljiv uspeh.

Bitka za Avdejevku: Ruske trupe napreduju, VSU šalje pojačanja u kotao (MAPA)

Severno od Avdejevke, pripadnici 132. odvojene gardijske motorizovane brigade Oružanih snaga RF (bivša 3. Gorlovka brigada NM DNR) nastavljaju pozicioni napad na uporišta Oružanih snaga Ukrajine u šumskom pojasu južno od Novobahmutovke. Oružane snage Ukrajine neselektivno granatiraju područja ofanzive Oružanih snaga RF, pokušavajući da obuzdaju napredovanje.

Na jugu, ruske trupe, nakon potpunog čišćenja Kamenke, vode borbe južno i jugozapadno od naselja, proširujući zonu kontrole u ​​blizini rezervoara pored sela.

Zapadno od Krasnogorovke vode se pozicione borbe. I ruski vojnici i ukrajinske formacije granatiraju položaje artiljerijom i avionima.

Ilustracija telegram rybar

Južno od Avdejevke, Oružane snage Ukrajine prebacile su dodatne jedinice 53. brigade u rejon Severni zbog očekivane ofanzive Oružanih snaga RF. Skloništa su opremljena maskirnim mrežama za ljudstvo i vojnu opremu u predljim linijama i uporištima.

U Pervomajskom je nastavljena ofanziva ruskih trupa. Borci Oružanih snaga RF potpuno su očistili kvartove pored Izmailovskog jezera i kreću napred.

 

Erdogan: Što pre mirovne pregovore

Turska bi želela da što pre organizuje mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari posle razgovora sa mađarskom koleginicom Katalin Novak.

Foto: EPA

-Želimo da što pre okončamo rat između Ukrajine i Rusije i postignemo mira za pregovaračkim stolom, naglasio je turski predsednik.

Istovremeno, Erdogan je rekao da bi Ankara želela da nastavi pregovore u Istanbulu, gde je prethodno bilo nekoliko rundi pregovora ruske i ukrajinske delegacije.

 

 

Kijev treba da se sprmi za lovce F-16

Ukrajina bi već trebalo da počne sa pripremama za dobijanje višenamenskih borbenih aviona F-16 od zapadnih partnera, rekao je savetnik komande Vazduhoplovstva (VS) ukrajinskih trupa Jurij Ignat.

Foto: Jutjub/lazzaric92

 

Oboren ukrajinski dron na Krimu

Dron oboren u području Simferopolja, pao je u polje, nema žrtava i razaranja, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

 

Papa da utiče na Kijev

Papa Franja bi mogao da utiče na ukrajinske vlasti i da pozove Kijev da se vrati u pravne okvire, izjavio je šef odeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.

Foto AP

Papa Franja


 

Nemačka namerava da pošalje Ukrajini dodatnih 12 milijardi evra vojne podrške


Nemačka vlada pristala je da pošalje dodatnih ukupno 12 milijardi evra vojne podrške Ukrajini do 2032. godine, nakon što je Odbor za budžet Bundestaga danas dao "zeleno svetlo" za nebudžetski rashod, koji su zatražili ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Ta dodatna pomoć Ukrajini uključuje 3,2 milijarde evra, koje će biti isplaćene 2023. godine, kao i kreditne linije za period između 2024. i 2032. u iznosu od oko 8,8 milijardi evra, preneo je Rojters.

- Sa tim novcem Ukrajina može direktno da kupuje naoružanje uz podršku nemačke vlade", navela su u saopštenju trojica političara koji predstavljaju koalicionu vladu.

Oni su istakli da je važno podržavati Ukrajinu sve dok to bude bilo neophodno.
Od početka rata u Ukrajini, nemačka vlada je stavila na raspolaganje više od 14,2 milijarde evra podrške Ukrajini - navodi Ministarstvo spoljnih poslova.
 

 

Aleksij Reznikov: Kontraofanziva vojske ići će u nekoliko pravaca, biće uključeni i nemački tenkovi "Leopard"

Kontraofaniva ukrajinske vojske ići će u nekoliko pravaca, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov u intervjuu za ERR .

- Ofanziva je već planirana u nekoliko pravaca. Zavisi koji je trenutak najpogodniji, kako će [Generalni štab – prim. aut.] odlučiti. Zavisi i od vremenskih uslova. U proleće je naša zemlja veoma vlažna, u aprilu-maju videćemo ofanzivu - rekao je on.

Reznikov je rekao da će u kontraofanzivi učestvovati nemački tenkovi Leopard koji su stigli u Ukrajinu.

O verovatnim planovima za „prolećnu kontraofanzivu” Oružanih snaga Ukrajine stalno se govori u ukrajinskim i stranim medijima, kao i na društvenim mrežama. Prema rečima privremenog šefa DNR Denisa Pušilina, Zapad gura kijevski režim na ovaj korak kako bi opravdao ogromne finansijske injekcije.

Istovremeno, komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov rekao je ranije tokom dana da će, ukoliko se Oružane snage Ukrajine odluče za njega, on biti poslednji za Kijev, jer postoji akutni nedostatak vojnika u Oružanim snagama Ukrajine.

Pre toga je i sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao da trupe još ne mogu da krenu u kontraofanzivu zbog ozbiljnog nedostatka naoružanja. Prema njegovim rečima, Kijev „očekuje snabdevanje oružjem od partnera“. On je situaciju na istoku zemlje nazvao „nepovoljnom“, prenela je RIA.

 

Prigožin: Borbe za Bahmut praktično uništile vojsku Ukrajine

Šef ruske privatne paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su borbe za zauzimanje Bahmuta "praktično uništile" ukrajinsku vojsku, ali takođe i "teško oštetile" njegove snage.

 - Borba za Bahmut je sada skoro praktično uništila vojsku Ukrajine i nažalost, takođe teško oštetila Privatnu vojnu kompaniju Vagner - rekao je Prigožin u audio poruci, prenosi Rojters.

 

Kremlj: U toku žestoke borbe za Artjomovsk (Bahmut)

 - Specijalna vojna operacija se nastavlja, u toku su žestoke borbe za Artjomovsk - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 - Kijevski režim sam postavlja svoje prioritete. Specijalna vojna operacija se nastavlja. Znamo da su u toku žestoke borbe za Artjomovsk. Naši pokazuju čuda od herojstva. Želimo im uspeh - rekao je Peskov.

On je dodao da će rat u širem kontekstu, sukob sa neprijateljskim zemljama i hibridni rat protiv Rusije trajati i da je potrebno da se društvo ujedini oko predsednika.

 

Direktor IAEA stigao u Zaporošku nuklearku

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je u grad Energodar i na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane.

Ovo je druga Grosijeva poseta Zaporoškoj nuklearki. Kako su saopštili u IAEA, Grosi je otišao u nuklearku kako bi lično procenio ozbiljnu situaciju sa nuklearnom bezbednošću na objektu i naglasi hitnu potrebu da se on zaštiti tokom vojnog sukoba u zemlji.

 

Madrid šalje Kijevu "leoparde"

Madrid će predati Ukrajini prvih šest tenkova „leopard“ odmah posle Uskrsa, koji katolička crkva obeležava 9. aprila, piše list „Pais“ pozivajući se na izvore u španskoj vladi.

Kako je navedeno, šest tenkova već je prošlo remont i ove nedelje učestvuju u vežbi gađanja na poligonu u južnoj Španiji. Nakon dobijanja borbenog atesta, biće prevezeni morem u Poljsku, odakle će biti prebačeni u Kijev.

Ministarstvo odbrane Španije je 23. marta saopštilo da će šest ranije obećanih borbenih tenkova „leopard“ biti poslato Ukrajini krajem nedelje.

 

Zelenski: "Ako padne Bahmut, nateraće me na kompromis sa Rusijom"

Narod Ukrajine i svetska zajednica počeće da guraju Kijev ka kompromisu sa Rusijom u slučaju poraza Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za Asošijeted pres.

On je predvideo da će pritisak posle poraza u Bahmutu početi brzo – kako od međunarodne zajednice, tako i unutar zemlje.

- Naše društvo će se osećati umorno. Naše društvo će me gurnuti na kompromis sa njima - rekao je Zelenski, napominjući da još nije osetio takav pritisak.

On je dodao da bi svaki poraz u ovoj fazi sukoba mogao da potkopa moral ukrajinskih trupa.

Bahmut se nalazi severno od Gorlovke, i predstavlja važno transportno čvorište za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu.

Ukrajinci granatirali Melitopolj

 - Ukrajinski militanti pucali su na železnički depo u Melitopolju, prema preliminarnim informacijama, nema žrtava - saopštile su novinarima hitne službe.


Oružane snage Rusije uništile kontrolni centar ukrajinskih dronova kod Hersona

Ruski artiljerci uništili su kontrolni centar ukrajinskih bespilotnih letelica kod Hersona, rekao je za RIA Novosti Roman Kodrijan, šef pres-centra grupe Dnjepar.

 - U pravcu Hersona, artiljerijska posada 2A36 „Zumbul-B“ Južnog vojnog okruga nanela je vatreni poraz kontrolnom punktu bespilotnih letelica u rejonu grada Hersona. Nenadoknadivi gubici neprijatelja u ljudstvu su iznosili više od deset ljudi - rekao je on.

Pored toga, sistemi za elektronsko ratovanje grupe Dnjepar potisnuli su pet ukrajinskih dronova u oblastima naselja Peščanovka i Aljoški.

 - Takođe u ovom pravcu, u rejonu sela Tjaginka, vojska je uništila ukrajinsku 155-milimetarsku haubicu M777 - dodao je izvor za medije.

Poljanski: Rusija još ne planira sastanke o Ukrajini tokom predsedavanja Savetu bezbednosti UN

Rusija još ne planira sastanke o ukrajinskim pitanjima tokom svog predsedavanja Savetu bezbednosti UN u aprilu, ali je moguće da će biti neophodni, rekao je prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski u intervjuu za RIA Novosti.

U aprilu će Rusija predsedavati Savetu bezbednosti. 

Očekuje se da će na nekim sastancima učestvovati i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Foto: Printskrin/Jutjub/United Nations

Ruska vojska uništila ukrajinsku haubicu M777

Ruske oružane snage uništile su ukrajinsku haubicu M777 kalibra 155 mm u Hersonskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti Roman Kodrijan, šef pres-centra grupe Dnjepar.

 - Vučena haubica M777 sa traktorom i članovima posade uništena je u oblasti naselja Tjaginka - rekao je on.

BONUS VIDEO:

"MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja