OGLASIO SE PENTAGON: Amerikanci izneli svoj stav o poseti Si Đinpinga Rusiji

Đ.G.

24. 03. 2023. u 10:00

NEDAVNA državna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji trebalo bi da se smatra pitanjem koje izaziva ozbiljnu zabrinutost za Vašington, rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin poslanicima u četvrtak.

ОГЛАСИО СЕ ПЕНТАГОН: Американци изнели свој став о посети Си Ђинпинга Русији

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

Govoreći u potkomitetu Predstavničkog doma za izdvajanja za odbranu, Ostin je zamoljen da prokomentariše Sijev put u Moskvu i njegove posledice na kinesko-američku konkurenciju.

- Sijeva poseta (ruskom predsedniku Vladimiru Putinu) i ostanak tamo nekoliko dana, mislim da šalje veoma zabrinjavajuću poruku - odgovorio je šef Pentagona.

On je naveo da, iako Pentagon nije video znake da je Kina davala Rusiji vojnu opremu za upotrebu protiv Ukrajine, on „veoma pažljivo prati situaciju“, upozoravajući da „ako bi krenuli tim putem, mislim da bi to bilo veoma zabrinjavajuće za međunarodnu zajednicu.”

Dalje je upozorio da ako Si odluči da naoruža Moskvu, „to bi produžilo sukob i svakako potencijalno proširilo sukob – ne samo u regionu, već i globalno“.

Kineski lider je u ponedeljak otputovao u trodnevnu državnu posetu Moskvi, gde je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom samita dve strane potpisale su više desetina dokumenata o povećanju odbrambene, industrijske i ekonomske saradnje.

Moskva i Peking su se takođe obavezali da će „produbiti odnose sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije ulazeći u novu eru“.

SAD su tvrdile da Kina razmišlja o slanju oružja Rusiji, preteći „posledicama“ ako ona učini takav potez. Peking je, međutim, odbacio takve planove, optužujući Vašington da „širi lažne informacije“ i „raspiruje vatru“ sukoba u Ukrajini.

- Sjedinjene Države, a ne Kina, beskrajno isporučuju oružje na bojno polje - rekao je prošlog meseca portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Od početka sukoba u Ukrajini pre više od godinu dana, zapadne zemlje su Kijevu isporučile velike količine vojne opreme, a samo SAD su dale više od 32,5 milijardi dolara pomoći za bezbednost. Moskva je u više navrata upozoravala Zapad da će takva podrška samo produžiti sukob i učiniti je direktnim učesnikom u neprijateljstvima, preneo je RT.

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere