ŠTA ZA AMERIKU ZNAČI PAD BAHMUTA? Rusi možda ovim promene tok rata, ali Pentagon ne želi to da prihvati

Novosti Onlajn

06. 03. 2023. u 15:25

AMERIČKI ministar odbrane kaže da Bahmut ima više simboličan nego operativni značaj i da njegov pad ne bi nužno značio da je Moskva ponovo preuzela inicijativu.

ШТА ЗА АМЕРИКУ ЗНАЧИ ПАД БАХМУТА? Руси можда овим промене ток рата, али Пентагон не жели то да прихвати

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

Bahmut je, podsetimo, poprište jedne od najkrvavijih bitaka u ukrajinskom ratu, a ruske snage žestoko granatiraju grad. Ruske snage predvodi grupa "Vagner" Jevgenija Prigožina koji je slao snimak u kom je tvrdio da su "skoro u centru grada". Ipak, grad još nije "pao".

Prema Institutu za proučavanje rata u Bahmutu je ostalo još oko 10.000 ukrajinskih vojnika, ali je navodno već počelo taktičko povlačenje ukrajinskih snaga.

S druge strane, nemački Bild je danas objavio da je glavnokomandujući ukrajinskim snagama general Zalužni tražio od predsednika Ukrajine da izda naredbu o povlačenju ukrajinske vojske iz Bahmuta, ali je Zelenski to navodno odbio. U istom tekstu se tvrdi i da ni sami Ukrajinci ne znaju zašto i dalje pokušavaju da zadrže položaje jer su opkoljeni sa svih strana.

Međutim, američki ministar odbrane Lojd Ostin smatra da eventualna pobeda Rusa u Bahmutu neće uticati bitno na tok rata.

- Mislim da je to više simbolična vrednost nego strateška i operativna vrednost. Pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi promenili tok ove borbe - rekao je on, dodajući da ne želi da prognozira hoće li i kada Bahmut pasti.

Ostin je takođe rekao i da, ako se ukrajinske snage odluče na premeštanje zapadno od Bahmuta, on to neće smatrati strateškim neuspehom.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

(Index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave