RONILAČKA OPERACIJA KOD SEVERNOG TOKA: Danska mornarica prisutna u blizini oštećenih gasovoda

P. Z. S. / rt.com

22. 03. 2023. u 19:55

VERUJE se da Kraljevska danska mornarica izvodi ronilačku operaciju istočno od ostrva Bornholm, nedaleko od gasovoda Severni tok 2 oštećenog eksplozijom.

РОНИЛАЧКА ОПЕРАЦИЈА КОД СЕВЕРНОГ ТОКА: Данска морнарица присутна у близини оштећених гасовода

Foto Tanjug/AP


 List Berlingske objavio je u utorak da je tamo viđen patrolni brod klase Flivefisken koji koriste vojni ronioci zajedno sa još dva vojna broda. Danska vojska potvrdila je svoje prisustvo istočno od Bornholma, ali nije želela da komentariše misiju brodova, rekao je Berlingske.

Prošle nedelje, ministar spoljnih poslova Danske Lars Rasmusen najavio je da bi njegova vlada mogla da potvrdi izveštaj ruskog gasnog giganta Gasproma, operatera podmorskog gasovoda, o čudnom objektu pronađenom u blizini Severnog toka 2.

Kompanija je poslala slike predmeta danskim vlastima, dok je ruska vlada obavila zvaničan upit preko svoje ambasade, rekao je ministar. Kopenhagen se ozbiljno odnosi prema otkriću i da će dalje istražiti, obećao je tada Rasmusen.

Objekat je prošle nedelje pomenuo ruski predsednik Vladimir Putin u TV intervjuu. On je rekao da je pronađen tokom Gaspromovog istraživanja oko 30 kilometara od mesta gde je gasovod probijen. Uređaj bi mogao biti antena koja se koristi za daljinsko detoniranje punjenja, sugerisao je predsednik, pozivajući se na stručnjake.

Moskva je tražila dozvolu za dalje istraživanje, dodao je Putin, što je neophodno jer se objekat nalazi u ekskluzivnoj zoni Danske. Rusija bi mogla da organizuje misiju „sama, zajedno sa [Dancima], ili, još bolje, sa međunarodnom grupom stručnjaka za eksplozive koji su obučeni da rade na takvoj dubini“.

Rasmusen je rekao da takva dozvola neće biti data, što je izazvalo ukor ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Sabotaža dva gasovoda Severni tok, koji uglavnom prolaze jedan pored drugog, ali se malo skreću u blizini Bornholma, uključivala je eksplozije na dve različite generalne lokacije, jedna u danskim vodama, druga u zoni Švedske. Tri od četiri gasovoda (i naftovoda) koji čine ključne energetske karike su pokidane.

Prema izveštaju veterana istraživačkog novinara Sejmura Herša, operaciju je naredio američki predsednik Džo Bajden, a optužbe su podmetnule vojske SAD i Norveške. Obe nacije su negirale bilo kakvu odgovornost.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna