ZAHAROVA KIŠINJEVU: "Moldavski jezik je organski simbol samoidentifikacije stanovnika Moldavije"

Đ.G.

18. 03. 2023. u 14:52

MOLDAVSKI kao jezik savremene državnosti simbol je samoidentifikacije stanovnika Moldavije, odbijajući moldavski jezik, vlada Kišinjeva postavlja pitanje pripadnosti Besarabiji, rekla je u subotu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

ЗАХАРОВА КИШИЊЕВУ: Молдавски језик је органски  симбол самоидентификације становника Молдавије

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Ranije je pres služba rumunskog ministarstva spoljnih poslova saopštila da je zakon moldavskog parlamenta o preimenovanju državnog jezika republike u rumunski vratio naučnu istinu, a takođe će pomoći u jačanju odnosa između Kišinjeva i Bukurešta .

- Odbacujući moldavski jezik, aktuelni režim u Kišinjevu postavlja pitanje: čija je sada Besarabija, koju je do 1940. godine okupirala Rumunija i ko poseduje zemlje duž Dnjestra, koje su do 1940. bile deo Ukrajine? - napisala je Zaharova .

Prema Zaharovoj, moldavski kao jezik moderne državnosti „organski je simbol samoidentifikacije stanovnika Moldavije, formirane u savremenim granicama 1940. godine“.

Ona je napomenula da je sada moldavski jezik „paradoksalno zvanično sačuvan samo u Pridnjestrovlju“.

- Ako žele da prepišu naziv jezika, neka se pridržavaju istorijske logike i rumunski nazivaju moldavskim, a ne obrnuto - dodala je Zaharova.

Parlament Moldavije izglasao je u četvrtak da je 58 poslanika odobrilo preimenovanje državnog jezika iz moldavskog u rumunski. Prema odobrenom predlogu zakona, reči „moldavski jezik“ u bilo kom gramatičkom obliku zamenjuju se frazom „rumunski jezik“.

Štaviše, amandman će čak biti napravljen i na ustav, iako je za to obično potreban referendum.

Ustavni sud Moldavije je 2013. godine odlučio da je državni jezik u republici rumunski. Istovremeno, u ustavu zemlje stoji da je državni jezik moldavski. Prema Ustavnom sudu, tekst deklaracije o nezavisnosti Moldavije, u kojoj je službeni jezik rumunski, ima prednost nad ustavom republike.

Pridnjestrovlje, čiji su 60% stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, strahujući da će se Moldavija, na talasu nacionalizma, pridružiti Rumuniji. 1992. godine, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!