"ŠOLC JE MORAO DA KAŽE NEKOLIKO NEPRIJATNIH ČINJENICA" Nemački list ocenio: Antiruske sankcije najjače pogađaju Nemačku

Novosti onlajn

12. 03. 2023. u 19:45

U NEDAVNOM obraćanju Bundestagu nemački kancelar Olaf Šolc usredsredio se na motivacione slogane, ali uopšte nije spominjao neprijatnu istinu o ukrajinskoj krizi, koja glasi da zapadne sankcije protiv Rusije najviše pogađaju Nemačku, dok je Rusija naučila da ih zaobilazi, piše novinar Gabor Štajnhart u tekstu za „Fokus onlajn“.

ШОЛЦ ЈЕ МОРАО ДА КАЖЕ НЕКОЛИКО НЕПРИЈАТНИХ ЧИЊЕНИЦА Немачки лист оценио: Антируске санкције најјаче погађају Немачку

Foto: Profimedia/ilustracija

Novinar ističe da, pored toga što vešto zaobilazi sankcije, Rusija nije izolovana u ostatku sveta, dok američka podrška Ukrajini počinje da opada.

Prema Štajnhartovom mišljenju, da je Šolcov cilj bio da slušaocima predoči stvarno stanje stvari, njegovo govor bi izgledao mnogo drugačije. U njemu bi moralo da bude nabrojano nekoliko neprijatnih činjenica o ukrajinskoj krizi.

Prva neprijatna činjenica je da u SAD slabi podrška Ukrajini. Republikanci, pre svega Donald Tramp i Ron de Santis, pozivaju da se prekine isporuka naoružanja Ukrajini, a aktuelni američki predsednik Džozef Bajden ne žuri da preda Kijevu tenkove „abrams“, piše autor.

Druga neprijatna činjenica je da sankcije ne funkcionišu onako kako je bilo zamišljeno. Štajnhart navodi da je Rusija pronašla alternativno tržište za svoju naftu i gas, kao i da je uvoznu robu sa Zapada zamenila robom iz drugih zemalja.

Prema rečima novinara, u sankcijama protiv Rusije ima rupa koliko i u švajcarskom siru, a zapadna ograničenja su najjače pogodila – ne rusku, nego nemačku ekonomiju. Poskupljenje energenata dovelo je do krize u mnogim sektorima nemačke industrije, dodaje on.

Autor, takođe, konstatuje da Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju na svetskoj pozornici, jer su države poput Kine i Indije, s najvećim brojem stanovnika na svetu, odbile da osude dejstva Moskve.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili