NEMAČKA TEK PETNAESTA PO ATRAKTIVNOSTI: Za radnike i preduzetnike Novi Zeland ili Švedska se bolje kotiraju

Novosti onlajn

12. 03. 2023. u 08:35

MEĐU razvijenim zemljama, Nemačka je tek petnaesta po atraktivnosti za strane radnike i preduzetnike, tvrdi se u jednoj studiji. Zemlje poput Novog Zelanda ili Švedske kotiraju se bolje.

НЕМАЧКА ТЕК ПЕТНАЕСТА ПО АТРАКТИВНОСТИ: За раднике и предузетнике Нови Зеланд или Шведска се боље котирају

Foto: Shutterstock/canadastock

Prema rezultatima jedne studije, Nemačka gubi na popularnosti u konkurenciji za kvalifikovane radnike i osnivače kompanija. Prema proceni Fondacije Bertelsman, Nemačka je od 2019. godine sa 12. pala na 15. mesto u konkurenciji 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Studija je procenila poslovne šanse došljaka, prihode i poreze, mogućnosti za članove porodice ili dobijanje vize.

Koje zemlje su posebno atraktivne?

Prema ovom indeksu, za visokokvalifikovane stručnjake najatraktivniji su Novi Zeland, Švedska, Švajcarska, Australija i Norveška.

Od 2019. i poslednje evaluacije podataka, uslovi u Nemačkoj se nisu pogoršali, ali je došlo do njihovog poboljšanja u drugim zemljama, te su one tako na rang listi prestigle Nemačku.

Za preduzetnike, prema tim podacima, na vrhu liste nalaze se Švedska, Švajcarska, Kanada, Norveška i Novi Zeland. Nemačka je u tom segmentu pala sa 6. na 13. mesto.

Kao glavni problem navodi se spora digitalizacija. Nemačka, za razliku od drugih zemalja, zahteva i posedovanje minimalnog kapitala. Pored toga, u njoj je manje izraženo prihvatanje migranata.

U 2023. godini po prvi put su u okviru indeksa Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj ispitani i okvirni uslovi za osnivače firmi (start up). U tom segmentu su najatraktivnije Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija i Irska.

Nemačka je u toj kategoriji zauzela dvanaestu poziciju. Autori studije kao razloge za takvu ocenu vide manje mogućnosti za napredovanje u karijeri, premalo inovatora i nedostatak tome prilagođenih viza.

Nemački univerziteti među najatraktivnijim

- Nemačkoj su potrebni kvalifikovani radnici, uključujući i one iz inostranstva, kako bi osigurala održanje svog trenutnog prosperiteta - kaže o rezultatima studije Ralf Hek, izvršni direktor Fondacije Bertelsman.

- Međunarodno poređenje jasno pokazuje šta Nemačka treba da uradi da bi migracija kvalifikovanih radnika, koja je toliko važna za našu zemlju, bila još bolja.

Nemačka se, pak, odlično kotira u oblasti visokog obrazovanja. Prema rezultatima studije, po atraktivnosti za studente iz celog sveta se Nemačka nalazi na drugom mestu, iza Sjedinjenih Država.

 (Dojče Vele)

BONUS VIDEO: "GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM - Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!