IZRAELSKI PREDSEDNIK: Kompromis oko reforme pravosuđa sve bliži

Tanjug

06. 03. 2023. u 20:54

IZRAELSKI predsednik Isak Hercog izjavio je danas da je kompromis oko vladinog plana za reformu pravosuđa neizbežan, čak i u slučaju eskalacije protesta, ističući da su strane bliže nego ikad mogućnosti sporazumnog okvira.

ИЗРАЕЛСКИ ПРЕДСЕДНИК: Компромис око реформе правосуђа све ближи

Foto: EPA

Lokalni mediji preneli su pismo 10 bivših šefova vazduhoplovnih snaga premijeru Benjaminu Netanijahuu u kojem upozoravaju na ozbiljnu i opipljivu pretnju koju predstavlja plan reforme pravosuđa, dan nakon što su rezervisti rekli da se neće pojaviti na obuci u znak protesta, preneo je Rojters.

Netanijahu je danas kritikovao pomenute pretnje vojne službe, za koje je rekao da ugrožavaju postojanje Izraela.

-Na bojnom polju vojnici su stajali ujedinjeni tokom svih izraelskih ratova, bez obzira na borbe i nesuglasice među nama, rekao je on, govoreći iz baze granične policije u naselju Bejt Horon na okupiranoj Zapadnoj obali.

Premijer je rekao da ima mesta za proteste, nesuglasice i iznošenje mišljenja, ali da nema mesta za odbijanje.

Iako je funkcija predsednika ceremonijalna, Hercog je sazvao 100 šefova vlasti na hitan sastanak kako bi se došlo do rešenja.

-Bliži smo nego ikad mogućnosti dogovorenog okvira, a o većini toga postoje dogovori iza kulisa, rekao je Hercog, ne iznoseći detalje.

Hercogovi komentari naglo su podigli finansijska tržišta, iako nije bilo neposrednih znakova dogovora između vlade i opozicije, navodi Rojters.

On je rekao da će sada zavisiti od lidera vladajuće koalicije i opozicije da "stave zemlju i građane iznad svega" i to sprovedu, dodajući da će njegov doprineti smirivanju obe strane.

Lideri opozicije Jair Lapid i Beni Ganc izdali su zajedničko saopštenje kao odgovor, pohvaljujući predsednikove napore da postigne kompromis, ali uz zahtev da Netanijahu zaustavi proces zakonskih reformi kako bi omogućio pošten i efikasan dijalog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusi gađali elektroenergetsku mrežu, nema struje u više gradova