PRVI PUT U ISTORIJI IZRAELSKI REZERVISTI ODBIJAJU UČEŠĆE: Vojni piloti IDF u rezervi neće se pojaviti na zakazanoj vežbi

Tanjug

05. 03. 2023. u 18:44

DESETINE rezervista izraelskog vazduhoplovstva saopštili su danas da se neće pojaviti na vežbi zakazanoj za sredu, u znak protesta protiv vladinih reformi pravosuđa, što predstavlja potres za zemlju čija se multietnička vojska smatra za apolitičnu.

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ИЗРАЕЛСКИ РЕЗЕРВИСТИ ОДБИЈАЈУ УЧЕШЋЕ:  Војни пилоти ИДФ у резерви неће се појавити на заказаној вежби

Foto: Twitter@IAFsite

Kako prenosi Rojters, 37 pilota i navigatora iz eskadrile F-15 reklo je da će preskočiti vežbe zakazane za sredu i umesto toga, kako su naveli, "posvetiti svoje vreme dijalogu i razmišljanju zarad demokratije i nacionalnog jedinstva".

Nova vlada premijera Benjamina Netanijahua zahteva promene u pravosuđu, koje uključuju ograničenja u radu Vrhovnog suda, ali kritičari smatraju da Netanijahu, kome se sudi po otužbama za korupciju, želi preteranu moć nad pravosuđem.

Portparol vojnih snaga Izraela nije komentarisao odluku pilota, ali je naveo da je vrhovni komadant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Gerci Halevi "svestan javnog diskursa i podela, ali da neće dozvoliti da to naškodi sposobnosti IDF da brani bezbednost Izraela".

U njegovom saoštenju se dodaje da su vojni službenici dobili instrukcije da razgovaraju sa podređenima o protestu pilota.

Rojters navodi da Izrael ne objavljuje podatke o vojnom osoblju, što otežava procenu uticaja protesta rezervista vazdušnih snaga ili sličnih najava nekih rezervista iz drugih rodova vojske.

Demonstracije u Izraelu, čiji se intenzitet pojačava, traju nedeljama unazad, a neki od lidera protesta, među kojima su i bivši vojni šefovi, izjavili su da bi nedemokratski zaokret politike vlade izazvao masovnu neposlušnost u redovima vojske.

Benjamin Netanijahu je na svom profilu na Tviteru objavio svoju fotografiju iz vremena kada je bio oficir, uz reči: "Kada pozovu nas rezerviste, uvek se pojavimo. Mi smo jedna nacija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista