BIVŠI SAVETNIK U BELOJ KUĆI: Iza kulisa NATO je duboko podeljen

Novosti online

27. 02. 2023. u 00:44

POSETE američkog predsednika ukrajinskoj i poljskoj prestonici tokom protekle sedmice imale su za cilj da učvrste odnose članica Severnoatlantske alijanse, ali su potvrdile samo to da Vašington nastavlja da vodi rizičnu politiku zaoštravanja sukoba s Moskvom, smatra bivši savetnik u Beloj kući, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor.

БИВШИ САВЕТНИК У БЕЛОЈ КУЋИ: Иза кулиса НАТО је дубоко подељен

FOTO: AP/Tanjug

-Putovanje predsednika Bajdena u Kijev trebalo je da učvrsti NATO, da podigne borbeni duh na Zapadu, jer je NATO iza kulisa duboko podeljen. Mi smo rascepkani, razdeljeni, nazovite to kako hoćete, jer među tridesetak članica ima veoma mnogo onih koje ne žele da budu uvučene u rat protiv Rusije, rekao je Mekgregor u razgovoru za Jutjub kanal „Judging Freedom“.

Prema njegovim rečima, SAD nastavljaju da insistiraju na politici koja je dovela do pogibije velikog broja Ukrajinaca i gubitka znatnog dela teritorije Ukrajine, a koja „definitivno neće dovesti do pobede“.

-Ljudi se pitaju koliko ćemo još ići tim putem pre nego što se NATO potpuno raspadne. Zbog toga, prema mom mišljenju, Bajden je bio tamo da bi obodrio ne samo našeg prijatelja Zelenskog, nego saveznike u NATO-u. I ne mislim da je u tome uspeo, ali je upravo s tim ciljem tamo otputovao, kaže pukovnik.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

 

PREDSTAVA S LAŽNIM VAZDUŠNIM NAPADOM

On se osvrnuo na „predstavu s lažnim vazdušnim napadom“ tokom Bajdenovog susreta sa Zelenskim.

-Uključili su sirene za vazdušnu opasnost kada je Bajden izašao, kako bi bili upamćeni. Moguće je da su ti holivudski trikovi obradovali Bajdenov tim, ali su izgledali glupo, smatra Mekgregor.

On naglašava da je sve to bilo inscenirano radi NATO-a, ako se ima u vidu ono što je Bajden obećao Zelenskom – 700 tenkova, hiljadu artiljerijskih sistema.

-Kada? Sledeće godine? Kada tehnika bude stigla, ako uopšte ikada bude stigla, to nikako neće uticati na rezultate na ukrajinskom bojnom polju, smatra penzionisani pukovnik.

Podsećajući na novu američku vojnu pomoć Ukrajini, čija je vrednost gotovo 500 miliona dolara, Mekgregor ističe da je to „sića“, čiji će deo, kada prođe kroz „mašinu za pranje novca u Vašingtonu“, završiti u „ukrajinskoj korupcionoj mašini“.

Komentarišući Bajdenovu izjavu da „Rusija nikada neće pobediti Ukrajinu“, pukovnik je istakao da takve reči svedoče o tome da „niko u Vašingtonu ne traži izlaz iz situacije i da je Vašington potpuno spreman da rizikuje direktan sukob s Rusijom“.

Foto Tanjug/AP

-Ne vidim nikakve dokaze da bilo ko u Sjedinjenim Američkim Državama hoće to da podrži. A mi očigledno nismo spremni za visokotehnološki konvencionalni rat protiv Rusa. Ali upravo je takav signal (koji šalje Bajden), ocenjuje Mekgregor.

Prema njegovom mišljenju, objavu ruskog predsednika Vladimira Putina da Rusija suspenduje svoje učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju Amerika treba da shvati kao pozitivan signal.

-Obratite pažnju, on je suspendovao učešće u sporazumu. To je veoma važno: reč 'suspendovati' podrazumeva da će se nekad u budućnosti steći uslovi da poželi da ga obnovi. Tako da, iskreno govoreći, mi to treba da posmatramo kao pozitivan momenat, uveren je Mekgregor.

Foto MO RF

Pukovnik veruje da je Putin to jasno dao na znanje, ali da ne namerava da mirno stoji i da se miri s optužbama na račun svoje zemlje.

-Pogledajte šta se dogodilo s njim u poslednjih nekoliko godina. Imam u vidu to da je, najzad, zaključio da su ga mnogo puta lagali. Mi smo izdali Rusiji i on ima čitav spisak činjenica koje to potvrđuju, zaključuje pukovnik u penziji.

sputnikportal.rs

BONUS VESTI - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZAHAROVA O RASPADU SAD: Posebno izdvojila tri države