RUSIJA MODIFIKOVALA SVOJU RAKETU KH-101: Ispaljuje „radarske baklje“ nakon otkrivanja radarske aktivnosti

P. Z. S. /eurasiantimes.com

23. 02. 2023. u 22:06

PREMA najnovijim otkrićima ukrajinskih vojnih stručnjaka, Rusi su navodno počeli da koriste modifikovane verzije svoje krstareće rakete Kh-101 (ALCM) u Ukrajini za precizne udare na kritične kopnene ciljeve.

РУСИЈА МОДИФИКОВАЛА СВОЈУ РАКЕТУ КХ-101: Испаљује „радарске бакље“ након откривања радарске активности

Foto Vikipedija/D-Kur


Rusija je 10. februara izvela masovne raketne i bespilotne udare širom Ukrajine. Tokom napada, ruska vojska je navodno koristila Kh-101 ALCM proizvedene u prvom kvartalu 2023. godine, prema tvrdnjama Ukrajine.

Na nedavnom brifingu medijskog centra ukrajinske vojske, predstavnik istraživačkog centra, pukovnik Mikola Daniliuk, otkrio je neke od novih tehnologija pronađenih unutar Kh-101 koje je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Ranije ovog meseca, EurAsian Times je izvestio o relativno netaknutim ostacima ruskog Kh-101 ALCM koji je navodno oboren 26. januara u centralnoj ukrajinskoj oblasti Vinica, što je takođe pružilo kritičan uvid u neke od njegovih karakteristika i možda čak doprinelo otkrićima nove tehnologije koje je otkrio pukovnik Daniliuk.


KRSTAREĆA RAKETA KH-101

Kh-101 je jedna od najsposobnijih ruskih krstarećih raketa sa vazdušnim lansiranjem (ACLM). Razvojni radovi na raketi počeli su 1980-ih da bi zamenili Kh-55.

Program Kh-101 je zahtevao razvoj stelt ACLM-a, pa čak i ako je izveden iz serije Kh-55, on predstavlja značajno revidiran spoljašnji dizajn koji je trebalo da bude bar donekle prikriven.

Foto Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo

Oborena Kh-101


Raketa je izvela svoj prvi let 1998. godine, a prve slike rakete su se pojavile 2007. Spolja, ima neke sličnosti sa američkom krstarećom raketom AGM-158 JASSM, međutim, Kh-101 ima znatno veći domet.

Može da leti do udaljenosti od 3.000 kilometara.

Modernizovani strateški bombarderi Tu-160M i Tu-95MSM nose Kh-101. Naoružan je konvencionalnom bojevom glavom teškom između 400-450 kilograma. Tipovi bojevih glava uključuju visokoeksplozivnu, penetracionu visokoeksplozivnu i podmuniciju bojevu glavu.

Postoji i nuklearna varijanta pod nazivom Kh-102 koja može da nosi termonuklearnu bojevu glavu od 20 kilotona. To je glavna krstareća raketa sa nuklearnim oružjem ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS).


NAJNOVIJE TVRDNjE UKRAJINE POTVRĐUJU SPEKULACIJE

Slike palog Kh-101 u regionu Vinice koje su se pojavile krajem januara otkrile su prisustvo kamere iza onoga što je izgledalo kao kružni prozor. Za ovu kameru se spekulisalo da je deo sistema za navođenje Otblesk-U.

U svom nedavnom brifingu, pukovnik Daniliuk je tvrdio da je kamera pronađena u oborenim raketama Kh-101 nova sa tri fiksna sočiva koja posmatraju površinu pod različitim uglovima. Nasuprot tome, stara kamera je imala jedno pokretno sočivo.

Osim toga, Daniliuk je rekao da je unapređeni Kh-101 imao promenu u sistemu navođenja, što ga čini sličnim američkom DSMAC (digital scene-matching area correlation) koji se koristi u određenim verzijama Tomahavka, koji koristi internu bazu podataka o relevantne slike terena koje pomažu u vođenju oružja ka ciljevima.

On je dalje rekao da bi ovaj sistem mogao da radi istovremeno sa TERCOM-om (uparivanje kontura terena), koji poredi podatke radio visinomera sa referentnim podacima o terenu.

Foto Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo

Kh-101

Međutim, kao što je ranije raspravljao EurAsian Times, u tome nema ničeg novog. Poznato je da Kh-101 ima oba ova sistema navođenja.

Daniljuk je dalje govorio o promenama u elektronskoj računarskoj mašini rakete tipa BAGET-62-04, rekavši da je ova komponenta krstareće rakete Kh-101 direktan dokaz zavisnosti ruskog vojno-industrijskog kompleksa od stranih komponenti.

On je tvrdio da je Rusija prešla na nove čipove drugog proizvođača, jer je postojala razlika u veličini mikrokola korišćenih u najnovijim raketama i onih korišćenih u starijim iteracijama rakete.

Daniljukov brifing je takođe razjasnio deo netaknute olupine Kh-101 pronađene u Vinici, koji je imao desetak kružnih rupa u dva simetrična reda od po šest, ispunjenih blatom.

Za ove rupe se spekulisalo da su bile namenjene protivmerama koje su trebale da zbune neprijateljske radare protivvazdušne odbrane.

Foto Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo

Kh-101

Jednostavan i grub prijemnik radarskog upozorenja mogao bi automatski da pokrene njihovo ispaljivanje nakon otkrivanja unapred programiranih radio-frekventnih emisija pod određenim okolnostima. Takođe bi mogli da budu unapred programirani da “pucaju” na određene tačke ranjivosti duž rute leta rakete. Rupe pronađene na olupini Kh-101 podsećaju na dispenzere za protivmere koji se ponekad mogu videti na bespilotnim letelicama kao što je američki BKM-167 Skeeter, koji su takođe korišćena u stvarnim borbenim operacijama tokom invazije na Irak predvođene SAD 2003. godine da bi se raspršile kapsule (radarske mamce/baklje) kako bi se zaštitio put prijateljskih aviona i projektila, zbunjujući iračke radare.

Daniljukov brifing potvrdio je ovu spekulaciju, rekavši da se rupe koriste za automatsko ispaljivanje „radarskih baklji“ nakon što krstareći projektil otkrije radarsku aktivnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku