ZEMLJA NATO-A ODBACILA ZAHTEV UKRAJINE ZA ORUŽJE: Nemoguće je dati S-300 Kijevu

P. Z. S. / rt.com

23. 02. 2023. u 17:48

GRČKA ne može priuštiti da pokloni svoje ruske protivvazdušne raketne sisteme S-300 Ukrajini, izjavio je u sredu ministar odbrane Nikolaos Panagiotopulos.

ЗЕМЉА НАТО-А ОДБАЦИЛА ЗАХТЕВ УКРАЈИНЕ ЗА ОРУЖЈЕ: Немогуће је дати С-300 Кијеву

Foto: printskrin Jutjub


-Dugo vremena se od Grčke tražilo da  da S-300, ali mi smo rekli da ne možemo da ispunimo ovaj zahtev jer… ne možemo da oslabimo našu odbranu, rekao je Panajotopulos za ERT. Ministar je dodao da Grčka „gleda različite mogućnosti, za pomoć Kijevu.

Vest dolazi nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken otputovao u Atinu u utorak, gde je zahvalio zemlji na „nepokolebljivoj podršci“ Ukrajini.

U decembru je Panagiotopulos rekao da bi Grčka potencijalno mogla da prebaci S-300 u Ukrajinu ako ih Vašington zameni raketnim sistemima MIM-104 Patriot. Ministar je kasnije otkrio da Atina nije dobila zvaničan predlog Vašingtona po tom pitanju.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je tada da će Moskva posmatrati transfer S-300 kao „otvoreno neprijateljski čin“. Ona je rekla da bilateralni sporazumi zabranjuju Atini da daje oružje koje isporučuje Rusija bilo kome bez odobrenja Moskve.

Moskva je tvrdila da strano oružje ne bi promenilo tok ukrajinskog sukoba i da će ga ruske snage tretirati kao legitimne mete.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)