VELIKA BRITANIJA OSTALA BEZ TENKOVA: Biće potrebne četiri godine da obnove zalihe

Novosti online

22. 02. 2023. u 15:23

NESTAŠICA tenkova u Velikoj Britaniji trajaće najmanje četiri godine nakon što su rezerve ispražnjene zbog vojne pomoći Ukrajini, piše londonski "Dejli mejl".

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОСТАЛА БЕЗ ТЕНКОВА: Биће потребне четири године да обнове залихе

Foto: Profimedia

U zalihama britanskih tenkova je 227 tenkova "čelendžer 2", a manje od 100 se smatra spremnim za bitku, dok je 14 poklonjeno Ukrajini.

Poslanici su sinoć negodovali zbog toga što poboljšanja u zalihama neće biti pre 2027. godine kada će prva serija tenkova koja će zameniti "čelendžer 2" ući u službu.

Ali ne postoje planovi za popravku već postojećih "čelendžer 2" tenkova kao privremena mera. Bivši ministar oružanih snaga Velike Britanije Mark Fransoa rekao je da je nemoguće odvratiti Putina ako nemate tenkove.

 - Moramo da većinu 'čelindžera 2' dovedemo u visoku spremnost u narednim mesecima, a ne godina. "Čelindžer 3" neće biti dostupan do 2027. S obzirom na to da je rat u Ukrajini u toku, ne možemo da čekamo toliko dugo - rekao je Fransoa.

Nadograđeni "čelindžer 3" bi trebalo da pruži znatno veće performanse od svog prethodnika. Zadržaće trup "čelindžera 2" sa novodizajniranom kupolom i glavnim topom.

Koliko će "čelindžera 3" biti proizvedeno trenutno je predmet revizije Ministarstva odbrane. Zvaničnici su juče dali najjači do sada nagoveštaj da će sadašnja uobičajena proizvodnja od 148 biti povećana.

Prethodnih decenija je britansko Ministarstvo odbrane smanjilo broj tenkova – sa 1.200 u 1990. na 227 u 2023. – u korist lakših, mobilnijih vozila pogodnih za ekspedicioni rat. Sada se tenkovi ponovo smatraju suštinskim oružjem u kopnenom sukobu.

Zvaničnici su odbili da otkriju koliko je "čelindžera 2" trenutno spremno za bitku, tvrdeći da bi iznošenje brojke u javnost bilo osetljivo po nacionalnu bezbednost.

Ali general-potpukovnik Rob Magovan, zamenik načelnika štaba odbrane, demantovao je izveštaje da je 14 tenkova poklonjenih Ukrajini predstavljalo "25 do 30 odsto operativnih snaga".

Zvaničnici su otkrili da visoka inflacija smanjuje mogućnost ulaganja Ministarstva odbrane u novu opremu.

Dosije Ministarstva odbrane o nabavci nove opreme i naoružanja takođe je kritikovan. Ispostavilo se da su samo tri od 52 velika projekta ocenjena sa "zeleno" – što znači da su odobreni po planu i budžetu.

Sinoć je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo:

 - Bili smo jasni u pogledu potrebe za pristupom vođenim pretnjama i, kako je rekao ministar odbrane, pregledaćemo broj tenkova 'čelindžer 3' kako bismo razmotrili da li pouke Ukrajine sugerišu da nam je potrebna veća količina.

(RT)

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba