BRITANCI BI DA UDARE NA KNJIŽEVNOST: Smatraju da pisci poput Šekspira podstiču desničarske ideje

Đ.G.

20. 02. 2023. u 08:38

NEKOLIKO najuglednijih britanskih televizijskih emisija, filmova i književnih dela uključeno je na listu dela koja bi potencijalno mogla da podstaknu simpatije krajnje desnice, koju je sastavio program za borbu protiv terorizma koji finansiraju poreski obveznici i vodi vlada, prenosi Dejli mejl.

БРИТАНЦИ БИ ДА УДАРЕ НА КЊИЖЕВНОСТ: Сматрају да писци попут Шекспира подстичу десничарске идеје

foto: Vikipedija

Dela JRR Tolkina, Oldosa Hakslija, Džordža Orvela, pa čak i Vilijama Šekspira, kao i klasični filmovi „Most na reci Kvaj“ i „Veliki bekstvo“ citirani su na listi koju je britanski list objavio u subotu kao naglašene za kontroloru u borbi protiv terorizma, za njihovu potencijalnu upotrebu od strane ekstremno desničarskih agitatora za promovisanje problematičnih gledišta na internetu.

- Ovo je zaista izvanredno - rekao je istoričar i emiter Endrju Roberts o listi za tabloid. „Ovo je lista za čitanje svakoga ko želi civilizovano, liberalno, kulturno obrazovanje.

- Uključuje neka od najvećih dela zapadnog kanona i u nekim slučajevima – kao što je 'Tajni agent' Džozefa Konrada – snažne kritike terorizma. (Edmund]) Burk, Orvel i Tolkin su svi bili antitotalitarni pisci.”

Pored filmova i književnih dela, televizijske emisije poput originalne serije 'Kuća od karata', pa čak i Bi-Bi-Sijeva 'Velika britanska železnička putovanja', koje je predstavio bivši konzervativni političar Majkl Portiljo, 'Prevent' pominje kao potencijalno atraktivne ljudima sa krajnje desnim gledištima.

U nedavnom izveštaju svoje Jedinice za istraživanje informacija i komunikacija (RICU) navodi se da su krajnji desni uglovi interneta promovisali „liste za čitanje“ i „važne tekstove“, kao i druge medije koji bi potencijalno mogli da podstaknu radikalizam na internetu.

Program za borbu protiv terorizma 'Spreči' postavila je britanska vlada 2011. godine kao sredstvo zaštite od "uvlačenja ranjivih ljudi u kriminalno ponašanje", sa naglaskom na borbi protiv ultradesničarskih grupa i islamskog ekstremizma.

Međutim, nedavna revizija njegove prakse otkrila je da „Prevent“ „često u potpunosti ne dostiže prag ekstremizma“ i da „ima dvostruke standarde kada se bavi ekstremnom desnicom i islamizmom“.

Amnesti internešenel je takođe bio veoma kritičan prema projektu, rekavši da ima „duboko predrasude“ i da „nema legitimitet“.

Uprkos uočenim propustima, kao što je naglašeno pregledom njegovih standarda i praksi, ne očekuju se velike promene u upravljanju 'Preventom', čiji operativni troškovi iznose 49 miliona funti godišnje, preneo je RT.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)