MORAĆE DA SMANJE PORCIJE ILI ODBIJU LJUDE: Rekoradan broj domaćinstava u Britaniji zavisi od banaka hrane

Tanjug

19. 02. 2023. u 10:10

SVE više ljudi zavisi od besplatne hrane u Velikoj Britaniji, više nego ikada, pokazali su novi podaci, pošto sve veći broj domacćinstava - uključujući penzionerska, osoblja Javnog zdravlja i nastavnika - traži pomoć usred krize troškova života.

МОРАЋЕ ДА СМАЊЕ ПОРЦИЈЕ ИЛИ ОДБИЈУ ЉУДЕ: Рекорадан број домаћинстава у Британији зависи од банака хране

Foto: G. Čvorović

Prema istraživanju Nezavisne mreže za pomoć u hrani (Ifan), objavljenom u "Obzerveru", utvrđeno je da je 90 odsto banaka hrana prijavilo povećanu potražnju u decembru 2022. i januaru 2023. godine, u poređenju sa godinom ranije.

Polovina od 85 organizacija koje vode 154 banaka hrane, reklo je da ukoliko se potražnja za besplatnom hranom poveća, moraće ili da smanje porcije ili da odbiju ljude.

"Trasel trast", koji ima više od 1.300 banaka hrane u Velikoj Britaniji i najveći je snabdevač hranom najugroženih kategorija, očekuje da će ova zima biti najzahtevnija ikad, upozoravajući da su već u novembru banke hrane bile na ivici pucanja.

U periodu između aprila i septembra prošle godine podeljeno je 1,3 miliona paketa hrane, što je za trećinu više nego u istom periodu 2021. godine i za 50 odsto više nego u periodu pre pandemije kovida, navodi "Gardijan".

Prema podacima od prošle nedelje koje je objavila Služba za nacionalnu statistiku (ONS) vidi se kako, uprkos tome što dolazi do smanjivanja inflacije, troškovi života i dalje drastično rastu.

Cene hrane su za 16,7 odsto veće, a cena gasa je za 130 odsto veća nego pre godinu dana.

Kancelarija za budžetsku odgovornost je u novembru prognozirala da će raspoloživi prihod domaćinstava pasti za 4,3 odsto u 2022-23, što je najveći pad od kada su počeli da se mere podaci 1956. godine.

Banke hrane se bore da izađu u susret ljudima koji rade, među njima su i britanski medicinari i nastavnici, pokazalo je istraživanje Ifana.

Povećanje troškova života je najveći problem, a slede neadekvatne plate.

Mnogi od onih koji su se obratili bankama hrane su radnici koji štrajkuju ovih dana, nedelja, a među njima medicinsko osoblje, nastavnici i radnici železnice.

 

BONUS VIDEO: 

TO MOGU SAMO ŽENE: Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)