KINESKI MEDIJI: Šta je, posle Ukrajine, sledeći cilj Amerike i NATO

P. Z. S. / ria.ru

19. 02. 2023. u 17:20

POSLE Ukrajine, NATO namerava da započne novi oružani sukob na Tajvanu, što je nagovestio generalni sekretar Jens Stoltenberg tokom Minhenske bezbednosne konferencije, piše Global Tajms.

КИНЕСКИ МЕДИЈИ: Шта је, после Украјине, следећи циљ Америке и НАТО

FOTO: AP/Tanjug

-Prošlo je skoro godinu dana od početka rusko-ukrajinskog sukoba. NATO, predvođen Sjedinjenim Državama, umešan je u krizu koju je sam započeo. Međutim, alijansa je već osmislila još jednu, na Tajvanu, kaže se u materijalu.

Publikacija smatra da NATO, kao zastarela asocijacija iz vremena Hladnog rata, ne može postojati bez vojnih sukoba. Stoga, alijansa povećava uznemirenost u Aziji, pripremajući se za sledeći sukob, navodi se u članku.

Vašington se nada da NATO može da proširi svoje prisustvo širom sveta, a ne da ostane samo transatlantska vojna organizacija. Na osnovu toga, SAD treba da nastave da eskaliraju spoljne pretnje, da ujedine zemlje učesnice čiji se interesi ne poklapaju uvek i da ih primoraju da troše više na vojni budžet, rekao je kineski vojni stručnjak Song Džonping za Global tajms.

Foto Kineska vojska

-Cilj Sjedinjenih Država je da kontrolišu Evropu, a takođe i da pretvore NATO u globalni vojni savez. Stoltenbergove reči mogu se posmatrati kao otvaranje puta za uključivanje organizacije u poslove azijsko-pacifičkog regiona, rekao je on.

Kako navodi izdanje, interesi Sjedinjenih Država se ne poklapaju sa težnjama svih zemalja članica NATO-a, jer neke od njih imaju drugačije mišljenje o ukrajinskom sukobu i Kini, ili više nemaju gvozdeno poverenje u Vašington nakon nedavne vesti o sabotaži na Severnom toku.

Sudeći po načinu na koji se razvija sukob između Rusije i Ukrajine, sposobnosti NATO-a ne odgovaraju željenim, a alijansa će izgubiti samo ako proširi svoj uticaj u Aziji, navodi se u materijalu.

Situacija oko Tajvana značajno je eskalirala nakon posete ostrvu početkom avgusta prošle godine tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Kina, koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je Pelosijevu posetu, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu, i održala velike vojne vežbe.

BONUS VIDEO - VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja