"U PITANJU JE POTPUNA LAŽ" Bela kuća i Pentagon odgovorili na tvrdnje novinara o umešanosti u diverzije na „Severnim tokovima“

Novosti onlajn

08. 02. 2023. u 22:23

NAKON što je američki novinar Sejmur Herš obelodanio da su američki ronioci postavili eksploziv na gasovodu "Severni tok", a da su ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani, oglasila se Bela kuća navodeći da je u pitanju potpuna laž.

У ПИТАЊУ ЈЕ ПОТПУНА ЛАЖ Бела кућа и Пентагон одговорили на тврдње новинара о умешаности у диверзије на „Северним токовима“

Foto AP

- To su lažne i apsolutno izmišljene tvrdnje - navodi pres služba Bele kuće.

Pored toga, portparol američkog Pentagona izjavio je za Sputnjik da Sjedinjene Države nemaju nikakve veze sa prošlogodišnjim dizanjem u vazduh ruskih gasovoda „Severni tok“.

Takođe, pres služba CIA je objavila saopštenje u kojem su naveli da je ono što je objavljeno u potpunosti laž. Naime, Herš je naveo da je naredbu da se izvede diverzija dao direktor CIA Vilijam Berns.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je prethodno da je Rusija više puta govorila o umešanosti Amerike i država NATO u eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i da navode koje je sada izneo američki novinar Sejmur Herš treba da komentariše Bela kuća.

Herš, lauerat Pulicerove nagrade, navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO „Baltops“ u leto 2022. godine postavili eksploziv ispod cevovoda a da su ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani. Kako navodi Herš, američki predsednik Džozef Bajden odlučio se za divrziju posle devet meseci tajnih diskusija sa timom za nacionalnu bezbednost.

Podsetimo, napadi na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku“ i „Severnom toku 2“ dogodili su se 26. septembra. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA: Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)