SEVERNI TOK KAO "ZALIV SVINJA": Snouden o tvrdnjama čuvenog američkog novinara, postavio pratiocima jedno pitanje

Novosti online

08. 02. 2023. u 19:55

BIVŠI američki obaveštajac Edvard Snouden pozvao je svoje pratioce na Tviteru da se prisete "tajnih operacija koje je Bela kuća organizovala, ali ih je oštro demantovala", aludirajući na tvrdnje čuvenog novinara Simora Herša o umešanosti SAD u eksploziju na gasovodu Severni tok.

СЕВЕРНИ ТОК КАО ЗАЛИВ СВИЊА: Сноуден о тврдњама чувеног америчког новинара, поставио пратиоцима једно питање

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Možete li da se setite istorijskih primera kada je Bela kuća sprovela tajnu operaciju, ali je oštro negirala da je učestvovala u istoj? Pa, osim, ​​naravno, one male pompe oko "masovnog nadzora" - napisao je bivši američki obaveštajac na svom nalogu na Tviteru.

On je uz tvit postavio fotografiju starog novinskog teksta, u kom državni sekretar SAD Din Rask 1961. godine negira da je SAD učestvovala u neuspelom napadu na Kubu, poznatoj pod nazivom "invazija na Zaliv svinja".

Iz teksta Herša, dobitnika Pulicerove nagrade, proizilazi da je CIA bila direktno uključena u pripremu sabotaže i da je radna grupa ovog resora pronašla način da digne u vazduh podvodne gasovode.

On tvrdi da su tokom NATO vežbe Baltops u leto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod Severnog toka, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije. 

Bela kuća i CIA su objavljene informacije nazvali lažnim.

U junu 2013, američki obaveštajac Edvard Snouden pokrenuo je veliki međunarodni skandal predavši Vašington postu i Gardijanu niz poverljivih materijala o američkim i britanskim programima nadzora na internetu.

 Nakon toga je odleteo u Hong Kong, a odatle u Moskvu, gde je neko vreme bio u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo. Posle odbijanja niza drugih zemalja, Rusija je Snoudenu dala privremeni azil na godinu dana pod uslovom da prestane sa aktivnostima protiv Sjedinjenih Država.

U avgustu 2014. Snouden je dobio trogodišnju boravišnu dozvolu u Rusiji, potom mu je izdata dozvola za boravak na neodređeno vreme, a u septembru 2022. Snouden je dobio rusko državljanstvo.

BONUS VIDEO: TRENUTAK OBARANjA KINESKOG BALONA - Projektil "Sajdvajnder" pogađa balon iznad Atlantika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati