ISKRCAVANJE MIGRANATA USRED ZIME: Nikada tako masovno kao ovog januara, u proseku dve osobe u danu završe na dnu mora

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

08. 02. 2023. u 21:19

KAO pre sedam godina, u januaru je u Italiju, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, pristiglo više od 5.000 migranata. To je 60 odsto više nego u istom mesecu 2022. godine.

ИСКРЦАВАЊЕ МИГРАНАТА УСРЕД ЗИМЕ: Никада тако масовно као овог јануара, у просеку две особе у дану заврше на дну мора

Foto: Tanjug/AP

Poražava podatak da je tokom januara u morskim dubinama stradalo 66 migranata. Na put nade i vere u bolji život, koji se završio smrću,pošli su u plovilima na kojima nema nikakve mogućnosti da komuniciraju i potraže pomoć i spas.

Od početka ove godine do juče u Italiju je pristiglo 5.865 migranata, a ovih prvih dana februara iskrcalo se 623. Najveći broj njih stigao je sa Obale Slonovače (16 odsto), potom slede oni iz Gvineje, Pakistana, Tunisa, Egipta, Avganistana, Eritreje, Bangladeša, Kameruna.

Takva najezda migranata na sicilijansku obalu viđena je 2016, kada ih je bilo 180.000 i to je godina rekorda od kada se beleže iskrcavanja.

Foto: Uprava pomorske sigurnosti

 

Od kada je italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi doneo Dekret o novim pravilima pomoći na moru, smanjen je broj flota nevladinih organizacija. Razlog je što se EU samo deklarativno zalaže za pomoć i dislokaciju pristiglih, a Italija ne može da podnese teret nasrtaja migranata. Tako se broj žrtava povećao, jer preko mora ka Apeninskom poluostvrvu plove na barkama, gumenim čamcima, malim ribarskim plovilima, ostaju dugo vremena na otvorenom moru bez ikakvog osmatranja. Zato se prošle sedmice utopilo deset osoba koje su ostale na moru pet dana, a da ih niko nije uočio.

Kada ih uoči Lučka kapetanija, Obalska straža ili Finansijska policija pružaju pomoć. Međutim, kako vremenski uslovi u Italiji ovih dana veoma loši,nije ih uvek lako uočiti. Ima slučajeva koji su spašeni na ivici smrti zbog pada telesne temperature na otvorenom moru. Iako su prepuni centri za smeštaj, raspoređuju ih u raznim mestima na obali Sicilije, u centrima Augusta, Mesina, Raguza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna