SAD I AMBASADOM BLIŽE KINI: Američke diplomate na Solomonskim Ostrvima

I.S.

02. 02. 2023. u 14:34

POSLE 30 godina, SAD šalju diplomate na Solomonska Ostrva, u američku ambasadu koja je decenijama zvrjala prazna, pošto je zatvorena kao višak. Sada, međutim, Bela kuća vuče diplomatski potez prema Pekingu, zabrinuta zbog situacije u Kini.

САД И АМБАСАДОМ БЛИЖЕ КИНИ: Америчке дипломате на Соломонским Острвима

Foto AP

Misija u Honijari, sastojaće se, prenose agencije, od otpravnika poslova, nekoliko ljudi zaposlenih u Stejt departmentu i, kako navodi AP, "šačice" lokalnog stanovništva. Ova agencija opisala je ponovno otvaranje ambasade SAD na Solomonskim Ostrvima, "kao deo napora da se suprotstavi guranju Kine u Pacifik."

U unapred snimljenoj izjavi, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Vašington preko svoje nove ambasade biti "u boljoj poziciji da unapredi demokratiju i uhvati se ukoštac sa zajedničkim izazovima".

Smešteni na oko 1.800 kilometara severoistočno od Australije, Solomoni su poslednji put bili domaćin američkoj diplomatskoj misiji 1993. godine, kada je Stejt department odlučio da smanji broj personala, zbog završetka Hladnog rata. SAD su igrale ključnu ulogu u oslobađanju arhipelaga od japanske okupacije tokom Drugog svetskog rata, u krvavoj kampanji na Gvadalkanu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna