RAT U UKRAJINI: "Neprihvatljiva antiukrajinska retorika Orbana"; PMC „Vagner“ napredovao kod severne i zapadne strane Soledara

Novosti onlajn

31. 01. 2023. u 07:28 >> 22:18

RAT u Ukrajini - 342. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Неприхватљива антиукрајинска реторика Орбана; ПМЦ „Вагнер“ напредовао код северне и западне стране Соледара

FOTO: Tanjug/AP

PMC "Vagner" je napredovao

- Naši borci su stupili u direktne borbe sa Oružanim snagama Ukrajine od naselja Sakko i Vanceti i Nikolajevke. Na pravcu Mesopotamija – Zalizjanskoe, jurišom je zauzeto uporište militanata - navodi ruski izvor.

U toku proteklog dana bilo je 8 pokušaja izviđanja u pravcima: Zalizjanskoe – Nizinoje, Vanceti – Krasnopolje, Privolje – Sol, Novi – Kurđumovka.

"Neprihvatljiva antiukrajinska retorika"

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je danas mađarskog ambasadora Ištvana Iđjarta da bi izrazili protest zbog nedavnih komentara mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je uporedio Ukrajinu sa Avganistanom.

- Mađarskom diplomati je naglašeno da je antiukrajinska retorika, koja već duže vreme dolazi od mađarskog rukovodstva, apsolutno neprihvatljiva i veoma štetna po ukrajinsko-mađarske veze - navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od Mađarske da promeni svoje ponašanje kako bi izbegla "nepopravljive posledice" po bilateralne odnose, dodajući da je spremna da ojača konstruktivan i susedski odnos sa Mađarskom, državom članicom EU.

UN će razjasniti okolnosti napda na bolnicu u Novoajdaru

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava planira da razjasni okolnosti granatiranja bolnice u Novoajdaru 28. januara u kojem je poginulo 14, a ranjene 24 osobe, rekla je portparol Kancelarije UN za ljudska prava Liz Trosel.

Troselova je napomenula da je, prema podacima Kancelarije, bolnica pogođena raketama koje su navodno ispalile ukrajinske oružane snage.

- Pratimo situaciju kako bismo dodatno razjasnili okolnosti napada, kao i broj i status žrtava - rekla je Troselova za TASS.

Ona je objasnila da je njenim kolegama u Ukrajini potrebno vreme "da provere informacije o navodnim kršenjima međunarodnih ljudskih i humanitarnog prava" u oblastima pod ruskom kontrolom, "posebno zbog nedostatka pristupa ovim oblastima".

Le Pen: Uvlačenje NATO u konflikt u Ukrajini može dovesti do trećeg svetskog rata

Lider francuske desničarske partije „Nacionalni savez“ Marin le Pen je izjavila da potpuno uvlačenje NATO-a u konflikt u Ukrajini može da dovede do trećeg svetskog rata.

Ona je pozvala da se ne podcenjuju novi savezi Rusije, koja se odvojila od Evrope i postala privilegovan partner Indije i Kine.

- Postepene isporuke ofanzivnog naoružanja će, verovatno, značiti stogodišnji rat. Potpuno uvlačenje NATO-a će dovesti do trećeg svetskog rata - rekla je Le Penova tokom izlaganja u parlamentu.

Lukašenko: Ako našoj braći treba pomoć, spremni smo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja "već spremna" da ponudi više pomoći Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvek smo spremni da ponudimo takvu pomoć - rekao je Lukašenko ne precizirajući pritom što će ta pomoć obuhvatati.

Eksplozije iznad Belgorodske oblasti

Prema preliminarnim podacima, ruska vojska odbila je neprijateljski raketni napad.

 

UN pozvale uticajne zemlje da utiču na Rusiju i Ukrajinu da se sukob okonča

Ujedinjene nacije pozivaju zemlje, koje imaju uticaj na Rusiju i Ukrajinu da podstaknu strane da prekinu sukobe, izjavio je zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

- Mi nemamo stav po pitanju konkretne tehnike. Zabrinuti smo što se ratni sukobi nastavljaju i želimo da se oni prekinu. Želimo da sve strane urade što je u njihovoj moći da se sukob okonča - rekao je on komentarišući moguće isporuke lovaca Ukrajini.

Grčka neće slati "leoparde" u Ukrajinu

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je tokom posete Japanu rekao da Grčka neće snabdevati Ukrajinu tenkovima "leopard 2", javio je dopisnik grčke javne televizije ERT iz Tokija.

Prema rečima dopisnika, Micotakis je takvu izjavu dao u intervjuu za Nikkei Asia.

- Pružili smo značajnu vojnu podršku Ukrajini, poput oklopnih pešadijskih vozila, ali nećemo dati tenkove leopard 2 iz prostog razloga što su apsolutno neophodni našoj strategiji odbrane. Želimo da podržimo Ukrajinu, ali ne na račun naših odbrambenih sposobnosti - citira ERT premijerove reči.

London neće slati "tajfune"

Britanija neće ispuniti zahtev Ukrajine da isporuči unaprijeđene borbene avione koji mogu da se bore sa Rusijom, rekavši da to nije praktično, piše "Dejli mejl".

Vlada je saopštila da nema nameru da šalje avione "tajfun" ili "F-35" ukrajinskim snagama jer bi obuka pilota za njihovo upravljanje trajale predugo.

Ukrajinske vazdušne snage trenutno su opremljene ruskim borbenim avionima većinom tipa "mig-29".

Ukrajina napustila sporazum sa Rusijom o vazdušnom saobraćaju

Ukrajina je izašla iz međuvladinog sporazuma sa Rusijom o vazdušnom saobraćaju, izjavio je predstavnik vlade u Vrhovnoj radi Taras Meljničuk.

- Prekinut je sporazum između ukrajinske i ruske vlade o vazdušnom saobraćaju i saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, koji je potpisan 12. januara 1994. godine - napisao je on na Telegramu.

Kijev je prekinuo i međudržavni sporazum o principima saradnje u oblasti proizvodnje i isporuke avijacione tehnike, koji je potpisan 8. februara 1993. godine.

Bajden namerava razgovarati sa Zelenskim

Američki predsednik Džozef Bajden namerava da obavi telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o snabdevanju oružjem.

„Razgovaraćemo“, rekao je on, upitan šta misli o novim molbama Zelenskog za isporuku oružja, uključujući zapadne borbene avione i rakete dugog dometa, javlja AFP.

Foto: AP Photo/Patrick Semansky

Bajden je u ponedeljak rekao da Sjedinjene Države neće pisporučiti borbene avione F-16 Ukrajini, što Kijev traži poslednjih dana. Ukrajinske vlasti su takođe zatražile rakete ATACMS dometa do 300 km.

Pušilin: Artjomovsk značajan strateški gubitak za Kijev

Oslobođenje Artjomovska će predstavljati značajni strateški gubitak za Kijev, za ruske snage će se otvoriti put ka Kramatorsku i Slavjansku, rekao je vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- U strateškom pogledu, Artjomovsk je takođe važan, jer se nakon oslobođenja Artjomovska otvara put prema Kramatorsku, Slavjansku i, naravno, za neprijatelja će to biti značajan gubitak - rekao je Pušilin na radiju "Komsomolska pravda“.

On je naglasio da je već sada jasno da će neprijatelj svim sredstvima držati Avdejevku, bez obzira na gubitke. Posle njenog oslobođenja, ukrajinske trupe će izgubiti mogućnost da granatiraju Donjeck i Jasinovatu.

Prema rečima Pušilina, položaje ukrajinske vojske treba pomeriti od granica DNR na udaljenosti sa koje one više neće moći da granatiraju njenu teritoriju.

Francuska šalje Ukrajini 12 haubica „cezar“

Francuska će Ukrajini isporučiti 12 haubica „cezar“, izjavio je ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekorn.

- Tokom razgovora sa ministrom odbrane Ukrajine i predsednikom Republike želim da saopštim da će naš fond dati podršku Ukrajini i isporučiti 12 dodatnih haubica „cezar“ - rekao je Lekorn na pres konferenciji sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikom u Parizu.

Propao pokušaj napada u Dnjepru

Ukrajinske snage su pokušale da pređu Dnjepar u području Hersona, napad je odbijen, saopštile su vlasti regiona.

FOTO: Tanjug/AP

- Danas su ukrajinske trupe ponovo pokušale da pređu Dnjepar u Hersonskoj oblasti i utvrde se na levoj obali. napad je odbijen. Pokušaj neprijatelja nije uspeo - rekao je portparol gubernatora oblasti Vladimir Vasiljenko.

Lavrov o Minskim sporazumima

 

Ukrajina će u prvom talasu dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da će Kijev uskoro "u prvom talasu" dobiti između 120 i 140 zapadnih tenkova od koalicije 12 zemalja.

- Radimo u dva pravca: želimo da uključimo nove zemlje u koaliciju koja nas snadbeva tenkovima i istovremeno tražimo još tenkova od zemalja koje su nam već pomogle - izjavio je Kuleba na onlajn konferenciji, prenosi Rojters.

Ukrajinske trupe razmatraju povlačenje

Pitanje mogućeg povlačenja ukrajinskih trupa iz Artjomovska (Bahmuta) se razmatra, uzimajući u obzir opštu situaciju, rekao je ukrajinskojh televiziji predstavnik Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine Sergej Čerevati.

- Povlačenje se ne može tek tako dogoditi. Komanda ima različite opcije za delovanje i prati neprijatelja. Za svaku njegovu akciju, uslediće kontramere - rekao je Čerevati.

Prema njegovim rečima, autoput do Artjomovska nije blokiran, vojska može da dobija sve što joj je potrebno.

- Put prema Bahmutu nije blokiran. Do sada to nisu uspeli. Sve se radi da se ne blokira kretanje naših jedinica. U Bahmut se isporučuje sva neophodna oprema, municija, hrana itd - rekao je on.

Ruski helikopteri "na delu"

Ruski helikopteri uništavaju ukrajinske položaje u području Ugljedara.

 

Oboren ukrajinski Mi-8

U oblasti Zolotoj Balke, Hersonske oblasti, ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski Mi-8, napisao je na svom telegram kanalu ratni reporter Evgenije Podubni.

London: Isporuka lovaca Kijevu se ne isplati

London smatra da je isporuka lovaca Ukrajini nesvrsishodna, prenosi list „Ivning standard“ pozivajući se na izjavu predstavnika premijera Velike Britanije Rišija Sunaka.

„Britanski lovci 'tajfun' i F-35 su izuzetno složeni i za obuku za upravljanje njima potrebni su meseci. Imajući to u vidu, smatramo da slanje takvih aviona Ukrajini nije svrsishodno“, naveo je predstavnik britanskog premijera.

On je dodao da će London nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini, kao i da pažljivo prati zahteve Kijeva

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad selom Blagodatnoje kod Bahmuta

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je danas da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje, oko 5 kilometara od Bahmuta u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

On je naveo da su u borbama za Blagodatnoje učestvovali dobrovoljci jurišnih jedinica, uz podršku operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih trupa i artiljerije Južne borbene grupe, prenosi TASS.

Oko Bahmuta se proteklih nedelja vode neke od najtežih bitaka u Ukrajini. Privatna vojna grupa Vagner, koju su Sjedinjene Američke Države označile kao transnacionalnu kriminalnu organizaciju, saopštila je još u subotu da su njene jedinice preuzele kontrolu nad Blahodatnom, ali je Kijev tvrdio da je napad na selo odbijen, preneo je Rojters.

Ukrajinske snage napustile prvu liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske trupe napustile su prvu liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti i povukle se na unapred pripremljene položaje druge i treće linije, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, cilj ofanzivne operacije je postignut, planovi ukrajinske armije da krene u ofanzivu u Zaporoškoj oblasti na neko vreme su osujećeni.

- Naša armija je oslobodila nove odbrambene linije. Zauzela ih je i sada ima povoljniji taktički i strateški položaj na zaporoškom frontu. Naša vojska uspela je da oslobodi i preuzme pod vatrenu ili operativnu kontrolu devet naselja - naglasio je Rogov.

On je dodao da su specijalne snage ukrajinske vojske tokom noći pokušale da se probiju do ruskih položaja u Zaporoškoj oblasti, ali je napad odbijen.

Predsednik Lula spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, ako to bude potrebno, prenosi TAS S.

- Ako mogu da pomognem, ja ću pomoći. Ako bude potrebno da budem posrednik na pregovorima o miru između Putina i Zelenskog, nema problema - izjavio je Lula u ponedeljak na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Predsednik Brazila je rekao da je potrebno "da okupimo ljude koji će zbog svog uticaja biti poštovani za pregovaračkim stolom i uključimo ih" u proces pregovora.

Foto: Profimedia

Norveška će isporučiti tenkove „leopard 2“

Norveška će isporučiti tenkove „leopard 2“ nemačke proizvodnje što pre, moguće krajem marta, prenosi agencija AFP pozivajući se na ministra odbrane Bjorna Ariljda Grama.

Norveška ima 36 ovih tenkova, ali se za sada ne precizira koliko će biti isporučeno Ukrajini.

Pripreme za zajedničku vojnu vežbu Rusije i Belorusije

Rusija i Belorusija započele su obuku osoblja za zajedničko upravljanje svojim regionalnim snagama, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova, navevši da će obuka trajati nedelju dana.

Ovaj trening je deo priprema za zajedničke vežbe koje će Rusija i Belorusija održati u septembru, navodi se u saopštenju.

Situacija na frontu posebno teška u Donjeckoj oblasti 

Situacija na frontu posebno je teška u Donjeckoj oblasti i južnim pravcima, koje su, kako saopštava Kijev, pod stalnim ruskim jurišima.

U strateški važnom gradu Nikolajevu boravili su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i premijerka Danske, koja će Kijevu donirati 19 haubica.

BONUS VIDEO: 

POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)