NATO NAREĐUJE JUŽNOJ KOREJI: Povećajte obim pomoći Ukrajini

Tanjug

30. 01. 2023. u 10:22

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Južnu Koreju da poveća obim podrške Ukrajini, pozivajući se na druge zemlje koje su promenile svoju politiku neslanja oružja zemljama u sukobu.

НАТО НАРЕЂУЈЕ ЈУЖНОЈ КОРЕЈИ: Повећајте обим помоћи Украјини

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Južna Koreja je potpisala velike sporazume o isporuci tenkova, aviona i drugog naoružanja Poljskoj od početka rata u Ukrajini, ali je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao da zakon njegove zemlje zabranjuje snabdevanje oružjem sukobljene zemlje i onemogućava slanje oružja u Ukrajini.

Stoltenberg je u poseti Seulu, na turneji koja će uključiti i Japan i ima za cilj jačanje veza sa saveznicima NATO-a suočenim sa ratom u Ukrajini.

Govoreći na Institutu za napredne studije Čej u Seulu, Stotltenberg se zahvalio Južnoj Koreji na humanitarnoj pomoći Ukrajini, ali je pozvao da učini više, dodajući da postoji "hitna potreba" za municijom.

Na sastancima sa visokim južnokorejskim zvaničnicima, Stoltenberg je ocenio da su događaji u Evropi i Severnoj Americi međusobno povezani sa drugim regionima i da NATO želi da pomogne u smirivanju globalnih pretnji i širenju uticaja u Aziji.

Stoltenberg je rekao da su zemlje poput Nemačke, Švedske i Norveške imale sličnu politiku, ali su je promenile.

Šef NATO-a je rekao da je "izuzetno važno" da Rusija ne dobije ovaj rat, ne samo zbog Ukrajine, već i kako bi se poslala poruka autoritarnim liderima, da silom ne mogu da dobiju ono što žele.

U saopštenju koje su danas preneli državni mediji, Severna Koreja je nazvala Stoltenbergovu posetu "uvodom u konfrontaciju i rat, jer donosi mračne oblake novog hladnog rata u azijsko-pacifički region".

Južna Koreja je prošle godine otvorila svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u, obećavajući da će produbiti saradnju u borbi protiv terorizma i ostalim oblastima bezbednosti.

Poseta čelnika NATO-a takođe dolazi u trenutku kada je američki sekretar odbrane Lojd Ostin trebalo da stigne u Seul na razgovore sa svojim južnokorejskim kolegom Li Jong-supom.

 

BONUS VIDEO: 

POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU: Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

BILO IM JE ŽAO DA ME MALTRETIRAJU Kolja o hendikepu: Gledam na to kao na prednost