ZATVORENA BIRAČKA MESTA: Ko će biti novi predsednik Češke?

Tanjug

28. 01. 2023. u 15:10

BIRAČKA mesta u drugom krugu izbora za predsednika Češke zatvorena su danas u 14 časova po lokalnom vremenu i u toku je prebrojavanje glasova, a izlaznost je premašila 60 odsto, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na češke medije.

ЗАТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА: Ко ће бити нови председник Чешке?

Foto: AP Photo/Petr David Josek, File

 - Izborne komisije su počele da prebrojavaju glasove. Prema navodima policije, nije bilo ozbiljnijih incidenata u vezi sa procedurom glasanja - navodi se u izveštaju Češka TV.

Prvi krug predsedničkih izbora u Češkoj održan je od 13. do 14. januara, izlaznost je bila 68,24 odsto. General armije u penziji, bivši šef vojnog komiteta NATO , 61-godišnji Petr Pavel, dobio je 35,4 odsto i zauzeo prvo mesto, a sa njim je u drugi krug, u kome se glasalo juče i danas, prošao bivši premijer i milijarder, 68-godišnji Andrej Babiš , sa 34,99 odsto osvojenih glasova.

Za pobedu na izborima dovoljno je da jedan od kandidata u drugom krugu da dobije prostu većinu glasova. Preliminarni rezultati glasanja biće objavljeni večeras, a sutra ujutro CIK će objaviti zvanične rezultate. Inauguracija novog predsednika biće održana 8. marta.

Pavel, koji je svoju vojnu karijeru započeo u komunističkoj Čehoslovačkoj i nastavio u strukturama NATO, nastupao je sa programom koji je naglašavao pripadnost Češkoj EU i NATO i podržao dalju vojnu podršku Ukrajini.

Pavel želi da evro kao moneta zameni češku krunu, a istrovremeo se zalaže i za homoseksualne brakove u Češkoj. Andrej Babiš, koji je bio premijer Češke u periodu od 2017. do 2021. godine, važi za jednog od najbogatijih ljudi u zemlji. Nastojao je da tokom kampanje predstavi Pavela kao kandidata vladajuće koalicije, a sadašnju ekonomsku situaciju uporedio je sa periodom kada je bio premijer, koristeći slogan "Za vreme Babiša je bilo bolje", prenosi portal seznam.cz.

U završnom delu kampanje Babiš se trudio da igra na strah od rata u Ukrajini kod uplašenih birača, koji se već suočavaju sa otežanom ekonomskom situacijom u zemlji, ocenjuje Rojters. Pavel po svim prognozama važi za jasnog favorita, a poznata češka kladionica Tipsport je na njegovu pobedu danas ponudila kvotu 1,06, dok je za pobedu Babiša raspisana kvota 10,6, prenosi seznam.cz.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SRBIJU INTERESUJE SAMO KADA ĆE MIR Vučić: Nekada je ta reč bila najpopularnija u svetu, a sada niko ne sme da je izgovori