TONI BLER UMESTO ŠVABA? Nakon 52. zasedanja u Davosu, spekulacije o tome ko menja "nezamenjivog"

D. Vujičić

22. 01. 2023. u 08:00

UPRKOS činjenici da je Klaus Švab na poslednjoj sesiji globalista u švajcarskom odmaralištu sebe predstavljao kao papu novog svetskog poretka, klevši se da će ostati na čelu globalističke organizacije do dana svoje smrti, spekulacije o tome ko će naslediti vremešnog Nemca ne prestaju.

ТОНИ БЛЕР УМЕСТО ШВАБА? Након 52. заседања у Давосу, спекулације о томе ко мења незамењивог

Foto: AP

Prema pisanju američkog portala Britbrajt, kao prvi kandidat pominje se nekadašnji premijer Engleske Toni Bler, mada se sugeriše da postoji značajna šansa da bi Klausa mogao da nasledi član njegove najuže porodice, što bi ekonomski forum u Davosu pretvorilo u neku vrstu "monarhije!

Drugi mogući kandidati koji se pominju uključuju predsednicu Evropske centralne banke Kristin Lagard (iako se njena starost navodno navodi kao prepreka), a tu su još i bivši norveški ministar finansija Borge Brende, koji je u samom vrhu organizacije od 2017.

Filip Rosler, bivši vicekancelar Nemačke koji se organizaciji pridružio 2014, takođe ima šanse da će naslediti Švaba, i smatra se verovatnim kandidatom - tvrdi odlično obavešteni američki portal. Rosler je navodno idealan zbog porekla jer je rodom iz Vijetnama, a usvojili su ga roditelji Nemci. Smatra se relativno mladim sa 49 godina, a bio je ministar tehnologije i ekonomije u kabinetu Angele Merkel.

VOĐA KOJI MENjA MIŠLjENjE

Drugi službenik Foruma iz Davosa je za "Politiko" sugerisao da bi Švab mogao da kontroliše proces sopstvenog nasleđa "pre iz svog pravog groba".

- Klaus je decenijama menjao volju više puta godišnje, tako da je jednostavno nemoguće znati šta će na kraju odlučiti - primetio je taj službenik. Za liderstvo u Forumu postoje bivši šefovi država koji "su se kandidovali pre 20 godina", ali su se svi ovi kandidati ili umorili od čekanja da Švab preda vlast ili su izgubili naklonost moćnog vođe.

Međutim, prema insajderima davoskog foruma, "proces sukcesije" među globalistima neće proći bez trzavica. Tvrdi se da Klaus Švab ima "kompleks Boga" i često sebe naziva svetskim vođom elite. Sam Švab puni 85 godina u martu ove godine i ta činjenica navodi saradnike bliske organizaciji da traže pojašnjenje ko će naslediti arhiglobalistu na vrhu njegove piramide.

Međutim, za razliku od mnogih drugih organizacija širom sveta, pitanje sukcesije unutar Foruma isključivo je u rukama lidera, a u povelji grupe navodi se da Švab ima isključivu prerogativnost da izabere svog naslednika.

Pitanje sukcesije unutar Foruma isključivo je u rukama lidera

Prema izveštaju "Politika", različiti pojedinci koji su nekada ili trenutno sarađuju sa Svetskim ekonomskim forumom ne veruju da će Švab u skorije vreme biti jasniji po tom pitanju, pri čemu se na portalu "Politika" posebno citiraju ljudi koji kažu da Švab vlada grupom kao kralj ili papa i da se ovo pitanje sukcesije uklapa u ovaj stil rukovođenja.

- Švab ima kompleks Boga i misli da je u najjačih 0,1 odsto - rekao je za "Politiko" veteran VEF-a iz Sjedinjenih Država.

Ali, niko nije besmrtan i "suludo je što u Davosu nemaju plan sukcesije zarad izgradnje poverenja javnosti"!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)