NAKON ŠTO SU NEMCI VEĆ JEDNOM OTKAZALI SASTANAK: Makron i Šolc sutra u Parizu

Tanjug

21. 01. 2023. u 14:10

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, kao i članovi parlamenta te dve zemlje, sastaće se sutra u Parizu kako bi razgovarali o privredi, energetici, bezbednosti i evropskoj politici, prenele su danas agencije.

НАКОН ШТО СУ НЕМЦИ ВЕЋ ЈЕДНОМ ОТКАЗАЛИ САСТАНАК: Макрон и Шолц сутра у Паризу

Foto: EPA

Sastanak je prvobitno bio planiran za oktobar, ali ga je Nemačka otkazala, navodeći kao razlog potrebu za daljom koordinacijom oko ključnih pitanja, a Pariz je tada poručio da je potrebno još razgovarati o ključnim temama poput odbrane i energetike, prenosi portal Politiko.

Očekuje se da će sastanak otpočeti ceremonijom obeležavanja 60. godišnjice Jelisejskog sporazuma, odnosno dogovora o pomirenju te dve zemlje, nakon čega će tzv. francusko-nemačko veće ministara u kojem su okupljeni ministri te dve zemlje, sastati i formirati zajedničku deklaraciju o budućnosti Evrope.

Politiko navodi da će centralna tema razgovora biti rat u Ukrajini, kao i saradnja Nemačke i Francuske unutar EU i NATO pakta, a iz Pariza poručuju da ne očekuu napredak po pitanju isporuke novih tenkova "Leopard 2" Ukrajini.

Pored toga, razgovaraće se o saradnji u oblasti energetike, prelasku na održivu privredu, kao i o američkom zakonu o smanjenju inflacije koji nameće EU rizik da bude u nepovoljnom položaju i time započne trgovinske sukobe.

BONUS VIDEO:

SNIMCI SA MESTA PADA HELIKOPTERA U UKRAJINI: Vatrogasci i spasioci na licu mesta


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu