ŠVEĐANI USTALI PROTIV NATO PAKTA: Najavljeni masovni protesti, među demostrantima i Kurdi

Đ.G.

21. 01. 2023. u 17:35

DEMOSTRACIJE protiv članstva Švedske u NATO-u i sporazuma sa Turskom održavaju se u subotu u centru Stokholma, prenosi list Ekspresen .

ШВЕЂАНИ УСТАЛИ ПРОТИВ НАТО ПАКТА: Најављени масовни протести, међу демострантима и Курди

FOTO: EPA

Stotine ljudi izašlo je na demonstracije. Demonstracije su počele na centralnom trgu Stokholma - Nora Barntoget. Među brojnim zastavama u masi mogu se videti slike kurdskih jedinica za zaštitu naroda (IPG), navodi Ekspresen.

Nordik Njuz je u petak izvestio da je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Hard Dil, dobio dozvolu da održi miting nakon kojeg je zapalio Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu. Paludan je održao akciju u subotu u 16.00 po moskovskom vremenu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da spaljivanje Kurana u Stokholmu pokazuje nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi .

Istovremeno, švedski ministar odbrane Pol Jonson nada se da će se dijalog sa Turskom o bezbednosnim pitanjima nastaviti kasnije.

Ranije su pristalice zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) održale miting u Stokholmu, na kojem su dale niz uvredljivih izjava i gestova na račun turskog predsednika Tajipa Erdogana. Posle ovih događaja, predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop otkazao je planiranu posetu svog švedskog kolege Ankari. Advokat turskog predsednika podneo je prijavu Glavnom tužilaštvu Ankare u vezi sa akcijom i pokrenut je krivični postupak. Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je da akcija PKK rizikuje da zakomplikuje proces ratifikacije zahteva Ankare za prijem Švedske u NATO.

Finska i Švedska u pozadini događaja u Ukrajini 18. maja predale su generalnom sekretaru NATO-a molbu za ulazak u alijansu. Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

Turska je povukla svoje primedbe na ulazak dve zemlje u NATO. Od 6. oktobra, 28 od 30 zemalja već je donelo pozitivnu odluku o prijemu severnih zemalja u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske - prnela je RIA.

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI -  Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO GRČKU: Epicentar se osetio na dubini od deset kilometara