"KATARGEJT" I DALJE TRESE BRISEL: Evropski parlament ukida imunitet dvojici poslanika zbog optužbi za korupciju?

Tanjug

03. 01. 2023. u 07:36

NA ZAHTEV belgijskog pravosuđa Evropski parlament započeo je postupak za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika koji su pod istragom zbog korupcije povezane sa poslovima EU i Katara.

КАТАРГЕЈТ И ДАЉЕ ТРЕСЕ БРИСЕЛ: Европски парламент укида имунитет двојици посланика због оптужби за корупцију?

Foto AP

- Nakon zahteva belgijskih pravosudnih organa pokrenula sam hitan postupak za oduzimanje imuniteta dvojici poslanika Evropskog parlamenta. Neće biti nekažnjivosti. Toga nema - objavila je na svom Tviter nalogu predsedavajuća EU Parlamenta Roberta Mecola, prenosi Rojters.

Pres-služba Evropskog parlamenta nije objavila imena dvojice evropskih poslanika o kojima će se odlučivati, ali prema navodima Asošijejted presa (AP), koji se poziva na dva anonimna izvora upoznata sa slučajem, u pitanju su Italijan Andrea Kozolino i Belgijanac Mark Tarabela, članovi parlamentarnih grupa socijalista i demokrata.

Tarabela, čija je kuća pretresena prošlog meseca, odbacio je optužbe, poručio da apsolutno ništa ne krije i namerava da odgovori na sva pitanja istražitelja.

Kozolino je prošlog meseca rekao italijanskim novinskim agencijama da mu nije poznato da je bio pod istragom.

- Nije bilo pretresa, niti je moja kancelarija zapečaćena - rekao je tada Kozolino.

Treća poslanica Eva Kaili iz grčkih socijalista već je optužena u vezi sa korupcionaškim skandalom u koji su navodno uključeni katarski i marokanski zvaničnici koji se sumnjiče da su poklonima i novcem uticali na ekonomske i političke odluke u EU.

Ona je u pritvoru od 9. decembra i razrešena je dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta nakon podizanja optužnice, a pritvoren je i njen partner Frančesko Đorđi, savetnik u EP.

Tokom racija koje je belgijska policija prošlog meseca pokrenula na brojnim lokacijama širom Brisela velike sume novca pronađene su u kući Eve Kaili.

Ona i Đorđi su osumnjičeni da su radili sa Đorđijevim nekadašnjim šefom Pjerom Antoniom Pancerijem, bivšim poslanikom EP koji je "osumnjičen da je za novčanu nadoknadu politički intervenisao u korist Katara i Maroka".

Eva Kaili je negirala krivicu.

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ: Burna istorija nekadašnje supersile

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024