EVA SVE PRIZNALA: Afera "Katargejt" u Evropskom parlamentu

A. VOJINOVIĆ

22. 12. 2022. u 08:45

BIVŠA potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili (44) "obrnula je ćurak" i priznala umešanost u korupcionašku aferu "Katargejt". Iako je dosad tvrdila da je nevina, Grkinja je juče belgijskim istražiteljima ispričala da je od oca tražila da kofer "težak" nekoliko stotina hiljada evra iznese iz njenog stana u Briselu onog dana kada je policija trebalo da ga pretrese.

ЕВА СВЕ ПРИЗНАЛА: Афера Катаргејт у Европском парламенту

Foto Profimedia

Organi reda su ga ubrzo uhvatili s "prtljagom" dok je napuštao obližnji hotel. Prema pisanju italijanskih medija, Kailijeva je ispričala da je bila upoznata i s potezima supruga, inače kolege iz parlamenta Frančeska Đorđija, odnosno da je primio novac iz Katara i Maroka. I on je to priznao. Potvrdila je i da je upozorila dvojicu kolega iz parlamenta o policijskoj akciji.

Belgijsko tužilaštvo sumnjiči Kailijevu i nekoliko poslanika EP za pranje novca i primanje mita za poboljšanje imidža Katara uoči Svetskog prvenstva u fudbalu. Nekadašnji poslanik u EP Antonio Panceri, koji se smatra "mozgom" cele korupcionaške operacije, takođe je delimično priznao umešanost u akciji.

I bivši komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos priznao je da je od NVO "Borite se protiv nekažnjivosti", koju je osnovao uhapšeni Antonio Panceri, dobio 60.000 evra od februara 2021. do februara ove godine. No, negirao je umešanost u aferu.

Kailijeva je u pritvoru, iako je njen suprug tražio od vlasti da je puste kako bi mogla da bude sa njihovom bebom.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je izjavio da je korupcijski skandal "Katargejt" dramatičan i štetan za kredibilitet EU i komplikuje rad evropskih institucija u vreme višestrukih kriza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba