EVA KAILI SVE PRIZNALA: Ocu dala zadatak da sakrije kofer sa stotine hiljada evra

Đ.G.

20. 12. 2022. u 23:31

Eva Kaili, grčka poslanica i bivša potpredsednica Evropskog parlamenta, rekla je belgijskim istražiteljima da je svom ocu dala zadatak da sakrije kofer pun gotovine tokom policijske akcije protiv katarske šeme podmićivanja, izvestila je u utorak italijanska La Republika. Kaili, čiji je suprug navodno već priznao da je primao mito iz Dohe, ranije je negirala bilo kakvu umešanost u lanac korupcija.

ЕВА КАИЛИ СВЕ ПРИЗНАЛА: Оцу дала задатак да сакрије кофер са стотине хиљада евра

FOTO: EPA

Prema dokumentima koje citiraju italijanski list i belgijski Le Soir, Kaili je priznala da je u noći policijske racije na njenoj adresi 9. decembra rekla ocu da ukloni kofer novca sa imanja. Njen otac je kasnije uhapšen dok je izlazio iz obližnjeg hotela sa nekoliko stotina hiljada evra.

Kaili je rekla da je potom obavestila dva druga poslanika EP o policijskoj operaciji, nastavlja se u izveštaju. Pozivajući se na sudski dokument, list je naveo da je Kaili „prethodno znala“ o umešanosti njenog muža u šemu podmićivanja i da je znala da su „koferi puni gotovine premešteni kroz njen stan“.

Šema je uključivala katarske zvaničnike koji plaćaju ogromne sume novca poslanicima EU u zamenu za uticaj u Briselu. Kailin muž, italijanski državljanin po imenu Frančesko Đorđi, već je priznao da je rukovao ovim novcem, preneo je Rojters prošle nedelje. Đorđi je takođe navodno imenovao svog bivšeg šefa, bivšeg poslanika u Evropskom parlamentu Pjera Antonija Pancerija, za vođu lanca.

Kaili, Đorđi, Panzeri i još jedna neimenovana osoba optuženi su za „učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju“, saopštili su belgijski tužioci prošle nedelje. Pancerijeva supruga i ćerka su trenutno uhapšene u Italiji, a veruje se da su učestvovale u skandalu prenoseći gotovinu i poklone.

Kada se prvi put pojavila vest o njenom hapšenju, Kailin advokat je rekao da bivša evroposlanica „izjavljuje da je nevina i da nema nikakve veze sa podmićivanjem iz Katara“.

Kaili, koja je Grkinja, smenjena je sa funkcije, a Evropski parlament je zaustavio sav zakonodavni rad u vezi sa Katarom. Parlament je prošlog četvrtka skoro jednoglasno izglasao da se predstavnicima Katara uskrati pristup svojim prostorijama i osudio navodno „strano mešanje“ u njegovo poslovanje.

Doha negira bilo kakvu umešanost u skandal, a njena misija pri EU je u nedelju upozorila blok da bi odmazde Brisela mogle da ugroze snabdevanje katarskog gasa državama članicama EU - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju