ZLOČINAC BI DA SUDI PUTINU KAO SLOBI: Vesli Klarku ruke krvave do ramena, a jauče nad sudbinom Ukrajine - Ukoliko Rusija pobedi...

Novosti online

30. 12. 2022. u 18:54

PREDSEDNIKU Rusije Vladimiru Putinu treba suditi kao što je suđeno nekadašnjem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, poručio je bivši komandant NATO-a u Evropi i glavni komandant agresije na SRJ 1999. godine, američki general u penziji Vesli Klark na panel diskusiji "Šta je cilj podrške Ukrajini".

ЗЛОЧИНАЦ БИ ДА СУДИ ПУТИНУ КАО СЛОБИ: Весли Кларку руке крваве до рамена, а јауче над судбином Украјине - Уколико Русија победи...

Foto EPA

- Ukrajina trpi ozbiljne gubitke. Ukrajinci gube ključnu infrastrukturu, koriste svoju energiju i industrijske i finansijske kapacitete. Mi tome doprinosimo - rekao je Klark, pozivajući da se Ukrajini isporuči oružje koje, zasad uzaludno, traži predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

Klark smatra da SAD i Ukrajina imaju različite ciljeve, zato što Ukrajina želi da povrati izgubljenu teritoriju, dok SAD žele da izbegnu direktan sukob Rusije i NATO-a.

- Kina je u savezništvu sa Putinom i posmatraju reakcije SAD. Oni vide kako američku administraciju plaše Putinove i Lavrovljeve pretnje nuklearnim oružjem - dodao je Klark.

I zato je, navodi, važno ispuniti sve zahteve Zelenskog, a naročito zahtev da se Rusima sudi za ratne zločine.

- Zapad nije dorastao svojoj obavezi da brzo osnuje tribunal za ratne zločine. To bi zločice privelo pravdi. Kada je došlo vreme da se osudi Slobodan Milošević, bilo je onih u Beloj kući koji su smatrali da bi to moglo da oteža stvari. Nije ih otežalo, već ih je olakšalo. Prvi korak bi trebalo da bude suđenje Putinu i ruskim generalima za ratne zločine. Potreban nam je aktivan i stvaran tribunal koji će ih osuditi - naveo je Klark i dodao da zna koliko je takav postupak delotvoran zbog isukstva na Balkanu devedesetih godina prošlog veka.

Kaže da kada je bio komandant NATO-a za vreme konflikta na Balkanu bio je odgovoran i zadužen za taj sukob.

- Osoba sa takvim zaduženjima mora da postoji i za sukob u Ukrajini - smatra on.  

Klark je viša puta ponovio da je "tragedija što Vašington ne daje Zelenskom sve što traži", i da SAD moraju da proizvedu više naoružanja kako bi pokazale svoju spremnost da se suprotstave Kini.

- Ukoliko Rusija pobedi Ukrajinu, nećemo moći da držimo problem Tajvana pod kontrolom - zaključio je Vesli Klark.

Pobeda Ukrajine nije prioritet vašingtonske administracije zato što joj ideja o Rusiji nakon Putina stvara nelagodu. Oni ne znaju šta će sa Rusijom ako ona izgubi rat, i šta bi to moglo da znači za Evropu i državnu vezbednost Amerike. Pomoć Ukrajini je pre svega važna kao priprema terena za buduće sukobe sa Kinom, rekla je na istoj panel diskusiji Debra Kejgan, nekadašnja zvaničnica Ministarstva odbrane SAD i savetnica Džordža Buša mlađeg.

Ona je istakla da Amerika više ne može da se pravi da sukob u Ukrajini nije proksi rat.

- Ovo jeste proksi rat. Pobeda Ukrajine je naša pobeda - poručila je Kejgan.

Na onlajn konferenciji "Šta je cilj podrške Ukrajini" govorili su i penzionisani zapovednici američke vojske u Evropi, Filip Bridlav i Ben Hodžis.

I Filip Bridlav je, poput svojih prethodnika, kritikovao aktuelnu administraciju zbog toga što Kijevu ne obezbeđuje sve tipove oružja koje traži.

- SAD moraju da budu predvodnici kako bi ostatak sveta, kao po običaju, pratio - rekao je Bridlav. 

Bivši komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodžis ocenio je da američka administracija izbegava da kaže "želimo da Ukrajina pobedi" zbog tradicionalnog stava da je Rusija nepobediva.

- Oni zapravo ne veruju da Ukrajina može da pobedi. Plaše se da bi Rusija mogla da eskalira sukob - rekao je on.

Onlajn konferenciju organizovala je organizacija SAD-Ukrajina, a svi učesnici diskusije članovi su američkog udruženja "Prijatelji Ukrajine".

(RT)

BONUS VIDEO: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)