RAT U UKRAJINI: SAD razmatraju opciju slanja oklopnih vozila Kijevu

Novosti online

29. 12. 2022. u 06:57 >> 01:11

U TOKU je 309. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: САД разматрају опцију слања оклопних возила Кијеву

Foto: EPA

SAD razmatraju opciju slanja oklopnih vozila Kijevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na nedavnom sastanku s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom ponovo tražio rakete ATACMS s dometom do 300 kilometara, ali je stav Vašingtona u vezi s tim ostao nepokolebljiv, piše list „Politiko“.

- Zelenski je otvorio temu o tom naoružanju tokom razgovora s Bajdenom, ali SAD se nisu pomerili s pozicije da ne žele da ga isporučuju - naveo je izvor „Politika“.

Međutim, SAD razmatraju opciju slanja oklopnih vozila Kijevu, javlja Blumberg.

- Američka vlada razmatra da Ukrajini pošalje borbena vozila 'bredli' kao deo novog paketa vojne pomoći - piše agencija pozivajući se na dobro informisane krugove. Ističe se da konačna odluka još nije doneta.

Zelenski jača kontrolu nad medijima

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o medijima kojim se jača kontrola države i zabranjuje da se o aktivnostima Rusije izveštava na pozitivan način.

Raketa još nije neutralisana

Bojevi deo ukrajinske rakete koja je pala u Brestsku oblast za sada nije neutralisan, javila je televizija „GosTV“. Njega će odneti na poligon kako bi ga neutralisali, navodi se u saopštenju.

Kijev je spreman da sprovede istragu incidenta sa raketom koja je pala u Belorusiju i pozove eksperte, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

- Ukrajinska strana, zadržavajući bezuslovno pravo na odbranu i zaštitu sopstvenog neba, istovremeno je spremna da u Ukrajini sprovede objektivnu istragu incidenta koji se dogodio 29. decembra na nebu iznad teritorije Belorusije kao posledica odbijanja forsiranog raketnog napada Rusije - navodi se u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva.

Volas: Izdvojili smo za Ukrajinu skoro tri milijarde dolara

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas je izjavio da će za Ukrajinu u 2023. godini izdvojiti 2,7 milijarde dolara, prenosi agencija „Rojters“.

On navodi da će deo tog novca biti usmeren na humanitarnu pomoć i pomoć u projektima koji nisu vojni.

Bajden odbio zahtev Zelenskog

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na nedavnom sastanku s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom ponovo tražio rakete ATACMS s dometom do 300 kilometara, ali je stav Vašingtona u vezi s tim ostao nepokolebljiv, piše list „Politiko“.

- Zelenski je otvorio temu o tom naoružanju tokom razgovora s Bajdenom, ali SAD se nisu pomerili s pozicije da ne žele da ga isporučuju - naveo je izvor „Politika“.

Na teritoriju Belorusije pala ukrajinska raketa

Beloruski mediji pišu o padu rakete S-300 na teritoriju republike.

Navodno se radi o ukrajinskoj raketi, i to je prijavljeno predsedniku Aleksandru Lukašenku.

O tome piše državna agencija "BelTA".

Kako navodi agencija u izveštaju, između 10 i 11 časova po lokalnom vremenu zabeležen je pad ukrajinske rakete sistema S-300 na teritoriji Belorusije.

U ime predsednika Belorusije, grupa stručnjaka iz redova zaposlenih u Istražnom komitetu i Ministarstvu odbrane utvrđuje uzroke pada.

Monitoring grupa „Beloruski gajun” objavila je fotografiju rakete koja je navodno pala na teritoriju Belorusije.

Kako se navodi, raketa je pronađena u polju u Ivanovskom okrugu u Brestskoj oblasti. Na fotografiji njeni fragmenti izgledaju kao delovi rakete iz PVO sistema S-300.

Pozivajući se na poruke na društvenim mrežama, beloruski mediji pišu da je „u blizini sela Gorbaha protivvazdušna odbrana oborila projektil, a prema prvim informacijama, žrtava nije bilo“.

Moskva: Oružane snage Rusije zauzele nove položaje na pravcu Donjecka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Rusije na pravcu Donjecka zauzele nove položaje, u protekla 24 časa uništile 13 jedinica ukrajinske tehnike i ubile više od 80 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Donjecka ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije, a kao rezultat uspešno izvedenih akcija, pripadnici ruske vojske su zauzeli nove povoljne linije i položaje - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenose RIA Novosti.

Busargin: Ruska PVO uništila leteći objekat u Saratovskoj oblasti

Guverner Saratovske oblasti u Rusiji Roman Busargin saopštio je danas da je protivvazdušna odbrana Rusije uništila neidentifikovani leteći objekat.

- Na teritoriji okruga Engels bila je aktivirana protivvazdušna odbrana. Uništen je neidentifikovan objekat. Na lice mesta su upućene hitne službe. Nema pretnje po bezbednost stanovnika - rekao je guverner.

Dodaje da su se u medijima pojavile netačne vesti o potrebi evakuacije iz Engelsa.
"Molim stanovnike da ostanu mirni. Nije potrebna evakuacija iz grada", naglasio je guverner.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane:

  • - Ruski lovci oborili su ukrajinske Su-25 i Su-24, kao i dva helikoptera Mi-8;
  • - U DNR je uništen višecevni raketni bacač „hajmars“, američke proizvodnje;
  • - U području Krasnog Limana likvidirano je oko 70 vojnika 95 desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine;
  • - U Harkovskoj oblasti su uništena dva artiljerijska sistema M777, američke proizvodnje;
  • - U području Donjecka ruska vojska se pomerila na bolje položaje;
  • - U Zaporoškoj oblasti su uništene dve ukrajinske diverzantske grupe.

 

Kijev: Rusija ispalila više od 100 raketa na Ukrajinu

Nakon što je veliki broj raketa danas ponovo pogodio Ukrajinu, širom zemlje su se oglasile sirene za uzbunu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič napisao je na društvenim mrežama da je više od 100 raketa u nekoliko talasa ispaljeno u pravcu Ukrajine.

Eksplozije su se čule u Harkovu, Odesi i Žitomiru.

Lider Odese Maksim Marčenko apelovao je na civile da odmah odu u skloništa, kao i da je u toku vazdušni napad, piše BBC.

Ruski tenkovi T-80 BV u pravcu Zaporožja

Ruski tenkovi T-80 BV, nekoliko puta nadmoćniji od vozila ukrajinskih snaga, su u pravcu Zaporožja, javlja dopisnik RIA Novosti.

 - Ovo vozilo je tri do četiri puta superiornije u odnosu na neprijateljska vozila. Lakše se njim upravlja, brže pali, brzo ubrzava do 80 kilometara na sat... U nadolazećoj tenkovskoj borbi neprijatelj nema šanse - rekao je član posade tenka T-80BV.

Demontiran spomenik Katarini Velikoj - simbolu Odese

U Odesi je završena demontaža spomenika ruskoj carici Katarini II, prenosi lokalni list Dumska.

 - Spomenik će biti prenet u Odeski regionalni muzej umetnosti - piše list.

Nešto ranije, demontiran je i spomenik ruskom vojskovođi Aleksandru Suvorovu.

Vazdušna uzbuna u nekoliko regiona u centru i na zapadu Ukrajine

U Kijevskoj, Žitomirskoj, Viničkoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva digitalnog razvoja RF.

Oko 6.30 po moskovskom vremenu objavljen je alarm u Odeskoj, Nikolajevskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj oblasti Ukrajine i delovima Zaporožja i Hersona koje kontroliše Kijev, piše RIA.

Pola sata kasnije oglasio se alarm za vazdušni napad u Kijevskoj, Žitomirskoj, Viničkoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra - dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje. Posle štrajkova 15. novembra, ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je skoro polovina energetskog sistema u zemlji onesposobljena. U decembru je Volodimir Zelenski rekao da je sada nemoguće potpuno obnoviti energetski sistem Ukrajine.

BONUS VIDEO:

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)