NOVI ŽIVOT ROMANA ABRAMOVIČA: Ćerka mu napala Putina, preživeo pokušaj trovanja, a evo gde je sada i planira li mega-povratak u fudbal

Novosti online

28. 12. 2022. u 17:41

RAT U Ukrajini doveo je do brojnih sankcija Rusiji i Rusima, a čuveni bogataš i donedavno vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovič, nije izuzet iz njih.

НОВИ ЖИВОТ РОМАНА АБРАМОВИЧА: Ћерка му напала Путина, преживео покушај тровања, а ево где је сада и планира ли мега-повратак у фудбал

Foto arhiva VN

Njegovi dani protiču daleko burnije nego što je do pre godinu dana mislio da će biti slučaj.


Evo kako o tome izveštava "Slobodna Dalmacija":


"Roman Abramovič je ove godine sankcionisan iz pet različitih smerova. Velika Britanija, Evropska Unija, Kanada, Australija i Švajcarska onemogućile su poslovanja ruskog oligarha, zamrznut mu je dobar deo imovine na tim prostorima i bio je prisiljen da se reši Čelsija, od čije prodaje nije video ni centa.

Kakve su posledice na ovog ruskog tajkuna ostavile sankcije povodom ruske agresije na Ukrajinu i sprema li se zaista na novi mega projekt, kako navode brojni mediji s naznakom da razmišlja o kupovini fudbalskog kluba u Turskoj? Kako izgleda novi život Romana Abramoviča nakon odlaska iz Čelsija?

Roman Abramovič - bogatstvo

Roman Abramovič i dalje pripada uskom krugu ultra bogatih ljudi. 

Njegova imovina još uvek je nezamislivo visoke vrednosti, Forbs je procenjuje na 8,7 milijardi američkih dolara. Ipak, to je gotovo pa dvostruko manje nego što je nekadašnji miljenik plavog dela Londona ‘težio’ prošle godine, dakle, gubici zbog uvedenih sankcija su ogromni.

Najveći deo njegovih prihoda i dalje dolazi iz Evraza, ruske kompanije za proizvodnju čelika u kojoj ima određeni udeo vlasništva.

Kupuje li Abramovič novi klub?

U stranim medijima pojavile su se informacije da se Abramovič vraća u svet fudbala, s navodima da će investirati u jedan od klubova u Turskoj, zemlji koja nije uvela bilo kakve sankcije prema Rusiji, pa je pogodna da postane tajkunov novi dom, pišu Sportske novosti.

Izveštaji engleskih medija ukazuju na to da Abramovič planira da se nastani u Bebeku, luksuznoj gradskoj četvrti opštine Bešiktaš, gde provodi većinu vremena poslednjih meseci, a jutra mu započinju kafom u kafiću nedaleko od dvorca Rumeli Hisar. I španska Marka iznela je sličnu priču, takođe s tvrdnjama da Abramovič želi da investira u neimenovani turski klub, ali brzo je stigao demantij.

- Objavljene informacije nisu istinite. Gospodin Abramovič nije se preselio u Istanbul i nema nameru da kupi turski fudbalski klub - poruka je iz Abramovičeve kancelarije za odnose s javnošću.

Slične informacije pojavljivale su se i kada je turski Si-En-En objavio da je sve spremno za Abramovičevu kupovinu drugoligaša Gectepea, koji je trebalo da bude njegov novi projekt života. Ispostavilo se da se radi o izmišljotini, a priču je dodatno začinio novinar Tom Gibs, novinar Dejli telegrafa, koji je, pored toga što je ispravno zaključio da “Turska predstavlja sigurno utočište za Romana Abramoviča i njegov putujući luksuzni cirkus”, kazao da bi Rus mogao još jednom da postane vlasnik fudbalskog kluba. Glasine su otišle toliko daleko da su se morali oglasiti i službenici Gectepea.

- Abramovič nam se nikada nije obratio u svrhu preuzimanja kluba, niti se dogodilo bilo što slično tome - rekao je zamenik predsednika kluba Talat Papataya turskoj novinskoj agenciji DHA.

Kako bilo, svakako je tačno da Rus već duže vreme boravi u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Jahte i plenidba imovine

Milijarder je još u aprilu svoje luksuzne jahte transportovao na obalu Egejskog mora, u gradu Jalikavaku. Oligarsi koji nisu na vreme izvukli svoja plovila iz evropskih ili američkih voda, uglavnom ih više nisu ni videli jer su ili zaplenjene, ili prodate na aukciji. Abramovič je spasio svoje jahte, i to ne bilo kakve, već najskuplje na svetu - Solaris vredi 600, a Eklipsa 700 miliiona dolara. Dugačke su preko 100 metara, potonja čak 162.

Jahta Romana Abramoviča / Foto: Novosti

No, tajkun nije uspeo da spasi sve.

Engleski list Gardijan je javio da su Abramoviču zaplenjena dva privatna aviona (ne i jedina koja poseduje) u Njujorku, a sud je to opravdao tvrdnjom da ih je Rus koristio za let u Rusiju i tako prekršio restrikcije izvoza. Zamrznuta mu je i imovina na prostorima Evropske Unije, koju je zbog toga i tužio, a sudski postupak još uvek je u toku, tvrdi Politiko.

Učestovovao u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine

Pre toga, pomenuti 56-godišnjak učestvovao je u mirovnim pregovorima na granici Belorusije i Ukrajine, pisao je Skaj njuz, za koji se oglasio njegov portparol.

- Mogu da potvrdim da je ukrajinska strana kontaktirala Romana Abramoviča radi pomoći u postizanju mirnog rešenja i da od tada pokušava da pomogne - rečeno je u ime Abramoviča.

Ćerka napala Putina

Svet je Abramoviču zamerao što nikada javno nije osudio rusku agresiju, iako je to učinila njegova 27-godišnja kćerka Sofija, napisavši na društvenim mrežama da je “najveća i najuspešnija laž kremaljske propagande ona da većina Rusa stoji uz Putina”.

Trovanje Romana Abramoviča

Nedugo nakon učešća u mirovnim pregovorima, Abramoviča je nepoznati počinitelj otrovao, izveštavao je Insajder. Imao je ruski bogataš sve simptome trovanja, u prvom redu to je bilo crvenilo na koži i zenicama, navodno je čak i pitao lekare hoće li umreti. No, u potpunosti se oporavio, ali njegovim nevoljama nema kraja.

Naime, kanadska ministarka finansija Hrustija Friland optužila je ruske oligarhe da su učestvovali u “ilegalnoj i varvarskoj invaziji na Ukrajinu”, te da “Kanada neće biti utočište za njihovu nezakonito stečenu korist”, pa će takođe započeti proces zaplene imovine. Insajder piše da je meta "Granit kapitl holdings" kompnija u Abramovičevom vlasništvu, pa bi Rus mogao da izgubi oko 26 miliona evra."

BONUS VIDEO: Vredelo je učestvovati - Koliko su zaradile reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista