KOKAIN KOD DŽONSONA I TRASOVE: Tragovi narkotika otkriveni u rezidencijama premijera i ministra spoljnih poslova

P. Z. S. / theguardian.com

16. 12. 2022. u 18:38

TRAGOVI za koje se sumnjalo da su droge klase A pronađeni su u vladinom domu „milosti i naklonosti“ (grace-and-favour) nakon zabava na kojima su prisustvovali politički saveznici Liz Tras, rečeno je Gardijanu.

КОКАИН КОД ЏОНСОНА И ТРАСОВЕ: Трагови наркотика откривени у резиденцијама премијера и министра спољних послова

Foto: AP

Beli prah je otkriven na imanju Čevening prošlog leta, u danima pre nego što je Tras pobedila u trci za novog šefa Torijevaca i postala premijer, navodi Gardijan svoje izvore.

Član osoblja je tvrdio da su testirali prah pomoću štapića koji menja boju kada dođe u kontakt sa kokainom, i pokazalo je da je droga prisutna.

Posedovanje kokaina je krivično delo za koje može biti kazna do sedam godina zatvora ili neograničena novčana kazna.

Vlada je u julu pokrenula novu akciju protiv povremenih korisnika droga, rekavši da bi im pasoši mogli biti oduzeti.

Odvojeni izvori opisali su pronalaženje sličnih „štekova“ u kancelarijama u Dauning stritu broj 10 nakon dve zabave održane tokom „lok dauna“ kada je Boris Džonson bio premijer.

Osoblje koje radi u Čeveningu tvrdi da je u dva navrata pronašlo tragove belog praha na bočnom stolu u sobi za igre sa stolom za snuker, nakon noći u kojima je Tras pravila zabavu u seoskoj kući u Kentu, na posedu za odmor za sekretare inostranih poslova.

Tras, tada ministarka spoljnih poslova, bila je domaćin skupa u kući iz 17. veka, sa liste 1, tokom vikenda 19-21. avgusta dok je njena kampanja za liderstvo bila u punom jeku. Još jedno okupljanje održano je tokom vikenda od 2. do 4. septembra. Tokom oba vikenda prisustvovao je niz političkih saveznika.

Čevening je kuća za milost i naklonost koja se nalazi na 3.000 hektara. Korištenje vile od 115 soba tradicionalno je dodeljeno ministru inostranih poslova, a njeno održavanje se finansira iz fonda ustanovljenog aktom parlamenta.

Insajder je rekao da se kokain naširoko koristi u Vajtholu i na skupštinskom imanju i tvrdi da su ga koristili neki od Trusovih političkih saveznika.

Nema nagoveštaja da su Trus ili Džonson sami koristili drogu ili da bi bili svesni da su droge korišćene ili prisutne. Gardijanu nije rečeno ko je odgovoran za navodne naslage belog praha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna